„Našel jsem na internetu několik návodů na takové primitivní triky. S věcmi, které se běžně používají v domácnosti, jsem předváděl naučené triky rodině a přátelům. Jelikož se kouzlení líbilo, objednal jsem na internetu svou první kouzelnickou sadu," vzpomínal kouzelník Víťa Válek. Objednané rekvizity byly už na profesionální úrovni.

Když asi po měsíci ve vrbenském středisku Střecha objevil mladý nadšenec plakátek lákající na kouzelnický tábor Pavla Kožíška, nebylo už co řešit. „Řekl jsem si: Co bych nejel? Vyzkouším si to," pokračoval Víťa Válek.

Dobrý kouzelník musí být i herec

Tábor byl pro začínajícího kouzelníka veleúspěšný. Triky dovedl předvést ze všech táborníků nejlépe. Získal zároveň certifikát o absolvování kouzelnického kurzu Divadla kouzel Pavla Kožíška. Víťa Válek a Pavel Kožíšek si výtečně rozuměli, potykali si, a nejen to. Kouzelník Pavel Kožíšek svému žákovi přímo na certifikát napsal osobní vzkaz: „Jsi skvělý herec, základní předpoklad pro každého kouzelníka."

A měl pravdu. Když vidíte Víťu Válka kouzlit, nestačíte sledovat jeho hbité ruce a myšlenky. Je schopen publikum dokonale zmást, vlastně si s publikem při ukázce triků dělá, co uzná za vhodné. S tím, že své triky určitě nikomu neprozrazuje.

Letos chce na kouzelnický tábor chlapec z Vrbna pod Pradědem znovu. A ne jako začátečník, ale jako pokročilý. Snažit se bude především naučit nové triky. „Nepočítám si, kolik triků už umím. Vím, že jich je určitě přes dvě stě. Samozřejmě budou přibývat nové a nové," uvedl Válek. Dodal, že příprava každého triku vyžaduje pečlivou přípravu a trénink, bez něhož by se výstup nemusel povést.

Chystá se, že bude procházet stěnou

Ve stolařství si nyní nechal Víťa Válek vyrobit rekvizity k nejnovějšímu triku, velké iluzi, při níž se chystá procházet zdí. Těší se, až kouzlo poprvé předvede rodině a kamarádům. Uvažuje i nad tím, že by se v budoucnu účastnil společenských akcí Spolku Přátelé Vrbenska, na které se chodí pobavit každoročně několik tisíc návštěvníků.

„Rádi uvítáme Víťu Válka už v sobotu 1. června při Dni dětí na zámečku Grohmann," ujistil předseda vrbenského spolku Karel Michalus.

Co mladého studenta Válka na kouzlení tolik fascinuje? Zajímá ho princip klamu. Většinou sám žasne nad tím, jak je velice efektní trik ve své podstatě až neskutečně jednoduchý. „Přestože je trik jednoduchý, divák nemá šanci zjistit, jak to vlastně dělám. Nejvíc mě na tricích láká právě jednoduchost," prohlásil Válek.

Řekl, že dospělí obvykle hledají v triku nějakou složitost. Na řešení triku přijdou spíše děti, které přemýšlejí jednodušeji, což je dovede k principu kouzla.