Naučit se psát na klávesnici automaticky se určitě vyplatí. Tuto dovednost lze uplatnit ve většině povolání i v soukromém životě. Tvůrcem výukové metody programu ZAV, který se pro nácvik psaní všemi deseti prsty využívá na školách, je Jaroslav Zaviačič.

Autor programu přijal v září pozvání ředitelky Základní školy ve Městě Albrechticích Regíny Hajné k návštěvě. Jaroslav Zaviačič se netajil tím, se do albrechtické základky vrací rád. A to také díky tomu, že žáci této školy, dosáhli s jeho metodou v různých soutěžích mimořádných úspěchů.

„S výukou ZAV jsem zde před patnácti lety s bývalým panem ředitelem Karlem Knappem začínal. Rád vzpomínám na vstřícné a pracovité žáky, učitele, rodiče, na tréninková soustředění před mistrovstvím světa 2005, 2007, 2009 nebo na mistrovství republiky ve zpracování textů v roce 2010. Úspěchy albrechtických žáků na soutěžích mě těší," uvedl Jaroslav Zaviačič.

Nepřekonaná rychlost 928 úhozů

Přátelství a spolupráce se základní školou trvá dodnes. Jaroslava Zaviačiče doprovázela při návštěvě jeho manželka Helena Zaviačičová, která je devítinásobnou mistryní světa v psaní na klávesnici. Její rychlost 928 úhozů za minutu nebyla dosud překonána.

„Oba manželé besedovali 14. září s našimi žáky v našem školním komunitním centru. Jaroslav Zaviačič zmínil několik důležitých pravidel psát naslepo, to znamená uvědomit si, že každé písmenko na klávesnici se píše určitým prstem, s výukou nepospíchat, stačí tři cvičení, ale denně," připomněla hlavní zásady metody paní učitelka Táňa Kurečková, která má ve škole ZAV na starosti a připravuje děti k soutěžím

Pro žáky i pedagogy bylo velmi atraktivní předvedení toho, jak vypadá mistrovské zvládnutí metody. Mistryně světa Helena Zaviačičová předvedla své umění na speciální klávesnici značky Cherry vyrobené v Klášterci nad Ohří.

„Její fantastický výkon jsme sledovali na interaktivní tabuli. Napsala tři minutové opisy v prvním případě rychlostí jakou jí dovolila klávesnice přes 700 úhozů, pak psala text diktovaný panem Zaviačičem a nakonec jsme sledovali její mistrovský výkon systémem zkratek, který si zasloužil náš největší potlesk," vzpomíná na zážitek Táňa Kurečková.

Žáci mohou psaní trénovat ve škole i doma, ti nejlepší pak mohou poměřit své výkony s ostatními v různých soutěžích. Ale i ti, kteří dovednost psaní všemi deseti zvládnou „jen" na průměrné úrovni, uspoří při tvorbě textů čas a budou mít výhodu před ostatními. Výhodu, kterou v budoucnu jistě ocení každý zaměstnavatel.

Gabriela Mathiasová