Viktorie Sedláková ve skupině mladších a Boleslav Klapuch ve skupině starších jsou nejlepší v republice v odbornosti králíci. V kategorii drůbež zvítězil Vilém Macháček. Radek Bohumil Václavek obsadil druhé místo v odbornosti exoti. Na třetím místě v sekci holubi je Radek Štantejský.

Soutěžili i Slováci a Poláci

Vědomostní turnaj se v době covidových opatření odehrál on-line přes internet. Soutěžilo se ve věkových kategoriích 7 až 15 let a 15 až 18 let. A také v deseti samostatných odbornostech: králíci, exoti, hlodavci, teraristika, drůbež, psi, kočky, holubi, nutrie a akvaristika.

Mladí chovatelé dokážou ocenit nejen roztomilé mazlíčky, ale také krvelačné zabijáky: ploštice zákeřnice.
Fascinují vás zvířata zabijáci? Pořiďte si ploštice zákeřnice

Každý z mladých chovatelů musel zvládnout třicet znalostních otázek a poznat deset zvířat podle obrázků. Důraz se kladl na přesnost i na čas. Do turnaje se přihlásilo 76 dětí z České republiky, Slovenska a Polska. Všechny spojuje zájem o zvířata a přírodu.

Pohár princezny Sofie

Hlavní mezinárodní trofejí se stal pohár princezny Sopfie, což je skutečná historická osobnost spjatá se Slezskými Rudolticemi. Vznik soutěže inicioval předseda Okresní organizace Českého svazu chovatelů (ČSCH) a předseda komise ČSCH pro práci s mládeží Miroslav Kyška.

Za spolupráce se starostou obce Slezské Rudoltice Mojmírem Pargačem a kastelánem rudoltického zámku Tomášem Zembou vznikl název soutěže. Na technickém zajištění utkání se podílela Asociace středoškolských klubů ČR, z. s. (ASK ČR,z.s.).

Kozí farma Úvalno je známá pod názvem Šťastné kozy. Chová je totiž rodina Kristýny Šťastné. Každý se může přesvědčit, že zvířata na farmě jsou opravdu šťastná.
Z paneláku ke zvířatům. Šťastné kozy v Úvalně chová Kristýna Šťastná

Důvod k radosti

Také předseda Základní organizace chovatelů z Vrbna pod Pradědem (ZO ČSCH,z.s.) Ladislav Jelínek má důvod k radosti: „Přeji našim mladým chovatelům mnoho elánu. Pevně věřím, že místní organizaci budou stejně úspěšně reprezentovat i v budoucnu.“

Není nad rozzářené obličeje mladých vítězek. Jednou z nich je Viktorie Sedláková: „Mám obrovskou radost z prvního místa. Soutěž se mne bavila. Dopředu jsem se na ni pečlivě připravovala,“ prozradila mladá chovatelka.

Krásné zážitky i zodpovědnost

V době lockdownu si jednotlivci i rodiny často pořizují domácího mazlíčky, ale chybí jim představa, co péče o zvíře přináší. Nejsou ojedinělé případy, kdy zvířecí mazlíčci končí v útulcích nebo uhynou kvůli zanedbané péčí. Proto se Květa Děrdová, organizátorka akce, pedagožka a členka ASK ČR, z.s. zaměřuje také na osvětu.

llustrační snímek.
Princezna Sofie. Chovatelé ze Slezských Rudoltic pořádali online soutěž pro děti

„V dnešní svým způsobem přetechnizované době je potěšitelné, když se najdou mladí lidé, kteří projeví zájem o chov či starání se o nějaké zvířátko. Chovatelství je ovlivněno mnoha faktory. Potřebujete vhodné prostředí, dostatek krmiva a především ochotou věnovat se živočichovi. A to denně! Chovatel přebírá odpovědnost na řadu let dopředu. Proto je důležité, když si se zájemcem o jakékoliv zvířátko někdo zkušenější v klidu sedne a probere všechny aspekty. Zvíře nás obohacuje o spoustu zážitků a současně učí odpovědnosti,“ uvedla Květa Děrdová, kterou potěšil stoupající zájem dětí a mládeže na Bruntálsku o domácí mazlíčky a chovatelství.

Úspěch ocenil i starosta

Také Miroslav Kyška byl příjemně překvapený, že se do nové soutěže přihlásilo přes 70 mladých chovatelů z 20 základních organizací ČSCH. Zvýšení zájmu mladých o toto hobby přispívají školní přírodovědné kroužky.

Skupinka kosmanů zakrslých.
Chovatel exotiky ze Štramberku: Začátečníkům doporučuji něco méně náročného

Na úspěch mladých chovatelů reagoval také vrbenský starosta Petr Kopínec, který předával v budově městského úřadu ocenění: "Těší mě každý úspěch mladých lidí z Vrbna, ať už jsou to sportovci, výteční žáci a studenti nebo třeba mladí chovatelé. Překvapilo mě, kolik úspěchů zaznamenali děvčata a chlapci v této mezinárodní soutěži. Je to ohromný výsledek a také vizitka, že mají vztah ke všemu živému. Nepochybně budou po celý život chránit přírodu a životní prostředí,“ poděkoval účastníkům soutěže starosta Vrbna.

“Děti to krásně zvládly. Těšíme se na jejich účast při druhém ročníku Mezinárodní soutěže o pohár princezny Sophie ve Slezských Rudolticích,“ uzavřela za organizátory organizátory Markéta Chreňštová.

Kam se obrátit?
Máte ve svém okolí děti, které by se chtěly zapojit mezi mladé vrbenské chovatele? Potřebujete konzultaci, jak rozvíjet vztah dětí ke zvířatům? Můžete kontaktovat vedoucí mladých chovatelů ZO ČSCH VRBNO Andreu Martínkovou. Telefon: 607 121 996, email: Chovatel.Vrbno@seznam.cz.
S výběrem chovatelských odborností i s přidělenováním parcel pro chovatelské účely vám poradí předseda ZO ČSCH VRBNA Ladislav Jelínek. Telefon: 737 009 044, email: Ladislav1411@seznam.cz.