Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistři domácího ovocného vína soutěží v Holčovicích

Holčovice leží v podhůří Jeseníků. V tak drsných klimatických podmínkách by soutěž místních vín asi nikdo nečekal. Přesto se zde znalci ovocná vína degustují už 26 let. Soutěž proslavila Holčovice široko daleko.

6.2.2016
SDÍLEJ:

František Bělař byl od počátku favoritem degustační soutěže v holčovické Hospůdce u Jana. Porota vyhlásila vítězem jeho ostružinové víno se směsí bílého červeného a bílého rybízu. Mistři ovocných vín takto v Holčovicích soutěží už 26 let.Foto: DENÍK / Fidel Kuba

Kamarádi v Holčovicích se každoročně koncem ledna schází v Hospůdce U Jana, aby vzájemně ochutnávali a zhodnotili, jak dopadlo domácí ovocné víno. U zrodu této tradice stála parta kamarádů Josef Soukup, Jiří Hudec a František a Josef Bělařovi.

Tito pánové ze sboru dobrovolných hasičů ve Spáleném se před pětadvaceti lety přeli, kdo dokáže vyrobit nejlepší víno z ovoce vypěstovaného doma na zahrádce.

Vzorků a degustátorů každoročně přibývalo. Dnes je holčovická soutěž ovocných vím známá v celém regionu. Pro dobrovolné hasiče nebylo těžké vyhecovat kolegy, místní chataře i zahrádkáře, kteří zpracovávají úrodu do podoby domácího vína.

Letošní ročník

Letos poslední lednový víkend představil hodnotitelům přihlášené vzorky vín moderátor soutěže Milan Čech. Podle hodnocení předchozích ročníků byl považován za jednoznačného favorita František Bělař, který už několikrát se svými ovocnými víny obsadil všechna medailová místa. To se nikomu jinému v holčovické soutěži ještě nepovedlo.

Víno se dá dělat ze všeho možného

František Bělař dokáže víno udělat ze všeho, co mu uzraje na zahrádce. „Může to být černý, červený nebo bílý rybíz, různé odrůdy jeřabin a aronií, černý bez, jahody, ostružiny, višně. Maliny si nasbíráme po lese a na třešňové víno jsou vynikající takové ta plané polní vrabčinky.

Třešně jsou to sice malé, ale neuvěřitelně sladké. Už jednou někdo s vrabčinkovým vínem vyhrál první cenu," představil široký sortiment zahradních i lesních surovin František Bělař, který vyhrál i letošní ročník s ostružinovým vínem se směsí bílého červeného a bílého rybízu.

Sousedské setkání

Degustace ovocných vín pro občany Holčovic není jen soutěž, ale také příležitost k setkání se sousedy. „Každý něco přinese. Někdo udělá chlebíčky a jednohubky, paní Čechová nám napeče skvělé buchtičky, někdo se pochlubí uzeným masem, klobásami nebo sekanou," popsal atmosféru soutěže mistr ovocného vína František Bělař.

Jak na to

Výroba domácího vína samozřejmě začíná vymačkáním šťávy z ovoce. Ta se pak nechá vykvasit, opatrně se stáhne, aby se víno pročistilo od kalu. Pokud je kyselé, můžeme dle chuti doslazovat. Výsledný produkt musí mít pěknou barvu. Musí být lepší než kupované víno, jak se říká v Holčovicích.

Pětilitrový demižon

František Bělař si žádné recepty nezapisuje, protože dokáže přesně odhadnout jednotlivé ingredience pro pětilitrový demižon.

„Základem je minimálně litr ovocné šťávy. Čím víc, tím líp, ať je to silnější a hutnější, a má to víc ovocné chuti. Na pět litrů jsem dřív dával kilo cukru, ale mám dojem, že poslední dobou cukr nějak málo sladí. Musím ho dávat víc, někdy až 1,5 kila.

Zbytek demižonu doplníme převařenou vodou. Pak se to nechá dva měsíce kvasit," poradil začínajícím příznivcům ovocného vína mistr tohoto oboru.

Pak přijde čas víno stáhnout hadičkou a oddělit ho od kalu. „Musíte to stáhnout opatrně, aby kal a všelijaký ten marast zůstal dole na dně a oddělil se od čistého vína. Pak se to ještě nechá nějaký čas v demižonu ustát a pročistit. Nakonec se to ještě jednou stáhne hadičkou do lahví. Pak už se jen ochutnává a hodnotí. Alkohol jsme sice ještě neměřili, ale všechny mohu ujistit, že z ovocného vína většinou bývá pořádná opice," uzavřel vyprávění František Bělař.

Autor: František Kuba

6.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
18

Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

Žáčci třídy 1.B Základní školy Bruntál, Jesenická 10, se svou třídní učitelkou Evou Kostrůnkovou.

Představujeme prvňáky ZŠ Bruntál, Jesenická

V celorepublikové soutěži kraj reprezentuje Havlík

V každém kraji je v těchto dnech vyhlašován vítěz soutěže Vodafone Odpovědná firma roku 2017. V Moravskoslezském kraji vyhlásily jako nejodpovědnější společnost výrobce tyčinek se sýrem a solí Havlík Opal.

Petr Kameník: Zranění útočníci nám citelně chybí

/ROZHOVOR/ Rýmařov se v posledním kole MSFL představil na půdě Petřkovic. Byť proti ostravskému celku v sobotu odpoledne nepodal špatný výkon, nakonec hosté prohráli 2:3.

Havárie ústředny vyřadila z provozu telefony na radnici

Od „pátku třináctého“ je mimo provoz nejen přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, ale také telefonní ústředna v budově krnovské radnice.

Krnov obnovil jednání o bývalé slévárně

Pětihektarový pozemek po zbořené krnovské slévárně stále čeká na své využití. Majitel pozemků po Slezské komerční slévárně (SKS), firma Fascination, loni nabídla městu Krnov pět hektarů za 15 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení