Sedmadvacetiletý Martin Staněk velice rád vzpomíná na své dětství zde na Bruntálsku, zavzpomínal také na celý průběh své dosavadní kariéry a na všechny, kteří jej na jeho cestě podporovali.

„První roky svého života jsem prožil na sádkách v Tylově, o které se můj otec staral, ale za svůj domov považuji Volárnu, kde jsme se přestěhovali o pár let později, a rodiče zde bydlí dodnes," vzpomíná na Bruntálsko Martin Staněk, současný šéfkuchař pražské restaurace Perfect Canteen s. r. o., ve volném čase zdejší region stále navštěvuje.

„Je tu úchvatná příroda a neskutečný klid neporovnatelný se shonem v Praze. Na druhou stranu, nerad vzpomínám na kruté zimy na Bruntálsku, které nám všem komplikovaly dojíždění do školy či práce," dodává Martin Staněk.

Počátky kariéry

„Jak se říká, k vaření jsem se dostal jako slepý k houslím. V rodině nemáme žádné kuchařské předky. Od mala jsem chtěl být stolařem, ale rodiče mi to rozmlouvali. Nakonec mi máma na jednom náboru studentů nabídla, zda nechci být kuchařem, že jíst se bude pořád a pokud budu šikovný, tak se budu mít jednou dobře. A zase měla ta maminka pravdu," vyprávěl Martin Staněk.

Rozhodl se tedy studovat na bruntálské Střední škole služeb, kde i úspěšně odmaturoval.

Po maturitě se vydal do Havířova na Vyšší odbornou školu, obor Gastronomie a služby cestovního ruchu dokončil s titulem diplomovaného specialisty. Poslední školou mu byla Vysoká škola Hotelová v Praze 8, obor Hotelnictví, kde v roce 2011 úspěšně získal titul bakaláře.

Ocenění a soutěže během studia

Martin je podle svých slov velice soutěživý, díky soutěžím má šanci se od soupeřů vždy něco nového naučit. V soutěžích se mu také od mládí dařilo. V roce 2008 vyhrál v Ostravě soutěž Učeň roku v oboru Kuchař.

V témže roce se zúčastnil a zvítězil v mezinárodní kuchařské soutěži Moravský kuchař junior.

Následovala dvě umístění ve zlatých pásmech, a to v celorepublikovém finále soutěže Gastro junior 2008 Nowaco cup a ve stejnojmenném regionálním kole, díky kterému znova postoupil do celorepublikového finále v roce 2009, tam se umístil ve stříbrném pásmu.

Prestižní soutěž

Poslední a nejaktuálnější soutěž, které se Martin účastnil, proběhla letos 18. a 19. ledna, jednalo se o prestižní mezinárodní gastronomickou soutěž Bocuse d'Or.

„Jsem velice rád, že mě zvolili do finálového výběru a mohl jsem tak porovnat síly s ostatními finálovými kuchaři, i když to bylo vše velice narychlo. Po nominaci do finále jsem měl pouhých čtrnáct dní na výběr a přípravu dvou jídel v osmi porcích v časovém limitu tři a půl hodiny," popisoval Martin Staněk.

Ve finále mu velice pomohl takzvaný commis (pomocník) Filip Švajčík, který je zrovna na praxi v Martinově současné práci, za pomoc s přípravou jej pochválil.

„Ve finále mi byl k ruce učedník Filip Švajčík, byl to pro něj velký zážitek účastnit se takto prestižní soutěže. I přes tak krátkou dobu na přípravu jsme se do toho pustili s vervou a odměnou nám byla cena za nejlepší rybí jídlo soutěže. Již teď se těším na další ročník, ve kterém se budu snažit dostat na stupně vítězů," zhodnotil společnou práci na soutěži Martin Staněk.

Praxe v Německu

První pracovní zkušenosti v zahraničí Martinovi umožnilo studium vyšší odborné školy v Havířově. O prvních prázdninách se dostal do Německa.

„Když na tento dvouměsíční pobyt zavzpomínám, tak to byly velice těžké začátky. Byl jsem v cizí zemi a měl jsem špatné znalosti němčiny, ale měl jsem motivaci, abych uspěl, což se mi povedlo," popisoval svou první zkušenost Martin Staněk.

Další rok již byl v Německu tři měsíce a rok nato zde během šestiměsíční praxe psal i diplomovou práci. Po ukončení studia se do Německa na rok a půl přestěhoval.

Rozdíl ve stravování

„Práce v Německu mi hodně dala, zjistil jsem, že Němci mají jiný vztah k jídlu. Rádi chodí do restaurací, tráví zde svůj volný čas a utrácí peníze. Je pro ně úplně běžná záležitost chodit na jídlo do restaurací, objednávat si jídlo domů a podobně. To se v Česku teprve učíme, my si raději to jídlo uvaříme doma, abychom ušetřili.

Chutě jsou v Německu podobné jako v Česku, a proto mi přechod z české kuchyně na německou a pak obráceně velké problémy nedělal," prozradil rozdíly v životních stylech Martin Staněk. Po návratu z Německa vařil v ostravském Hotelu Clarion a před dvěma lety se odstěhoval do Prahy.

Poznávání nových chutí na cestách

Martin Staněk velice rád cestuje a rodinné dovolené se pro něj stávají objevnými cestami za gastronomickými specialitami.

Vozí si recepty i zajímavé ingredience a snaží se lokálně specifická jídla naučit vařit tak, aby je pro své zákazníky připravoval maximálně autenticky. „Byl jsem několikrát v Itálii, kde jsem poznával tamní gastronomii, výrobu vína, sýrů a tradičních těstovin a pizzy. Poté jsem podnikl dvě cesty do Belgie, zde mě zaujala samozřejmě jejich úžasná čokoláda, hlavně pralinky, a belgické pivo.

V Holandsku mají úžasné sýry, kterých jsem se nemohl nabažit. A samozřejmě jsem procestoval celé Německo. Je zajímavé pozorovat, jak se gastronomie dokáže změnit i v různých německých regionech. Nedokáži říct, kde se mi nejvíce líbilo, protože se mi líbí všude, kde mají dobré jídlo a pití," oznámil s úsměvem Martin Staněk.

Práce mě naplňuje

Šéfkuchaře pražské restaurace nejvíce potěší, když mu klienti pochválí jídlo, Martinova práce je pro něj zároveň i koníčkem, jídlo má rád a neodmítne ochutnávku čehokoli nového, rád poznává další styly vaření a nové chutě.

„Kdyby mě práce nebavila, tak bych ji nemohl dělat. Práce mě musí naplňovat, abych se jí dokázal věnovat na sto procent. Nejvíce mě potěší, když klient pochválí jídlo, máme plný kurz vaření lidí, kteří jsou zvídaví po jídle, a v neposlední řadě pořádáme gurmánské večery, na kterých snoubíme super jídlo s kvalitním vínem," sdělil spokojeně Martin Staněk.

Miriam Opletalová