Na zasedání zastupitelstva 27. listopadu nejdřív složil funkci místostarosta Libor Švec a po něm i starostka Jana Murová.

Od počátku bylo jasné, že toto zasedání zastupitelstva Města Albrechtic bude krajně neobvyklé. Starostka ho svolala na 9 hodin ráno. Vycházela z toho, že pokud část radních odstoupila, kompetence rady automaticky přecházejí na zastupitelstvo.

„Zastupitelstvo je na 9. hodinu ranní z jednoho jediného a prostého důvodu. Momentálně město Město Albrechtice nemá radu a tudíž se vše se musí rozhodnout, schválit či neschválit v zastupitelstvu. Zastupitelstvo má z tohoto důvodu na programu 70 bodů a předpokládá se, že na zastupitelstvu budeme sedět až do večera,“ vysvětlila veřejnosti svůj krok starostka Jana Murová.

Podle jejích zkušeností se rada scházela každé dva týdny a schůze trvala 3 nebo 4 hodiny. „Máme-li tyto jednání shrnout do jednoho zastupitelstva, obávám se, že ani jeden den nebude stačit,“ zdůvodnila starostka Murová své rozhodnutí svolat zastupitelstvo na 9 hodin.

Premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Minimální mzda od ledna vzroste. Pro malé prodejny to může znamenat konec

Jedním z bodů programu byla například smlouva o účinkování skupiny ARGEMA v kulturním pořadu 6. června 2020, kterou s Městem Albrechticemi uzavírá poslanec parlamentu za SPD Miroslav Rozner za cenu 62 tisíce Kč.

Starostka Jana Murová byla přesvědčena, že zastupitelstvo se 70 body v programu bude nepochybně velmi dlouhé. „Proto se začne už v 9 hodin dopoledne a bude se jednat do 20. hodiny večerní. Pokud se neprojedná vše do 20. hodiny večerní, bude se pokračovat ve čtvrtek,“ odpovídala starostka na dotazy občanů před zahájením zasedání zastupitelstva.

Po odstoupení některých radních zůstali v radě pouze starostka Jana Murová (ANO), místostarosta Libor Švec (SNK Nezávislí pro město) a bývalý starosta Ivo Vykopal, který byl zvolený na kandidátce nezávislých Aktivní a prosperující město.

Mikulášská jízda parním vlakem po osoblažské úzkokolejce je plná čertů. Mikuláš se svými anděly jsou v menšině.
Poslední parní vlak roku 2019 je Mikulášský

Krize vypukla, když zastupitelé odvolali z rady navíc také Ivo Vykopala, který má značný respekt jako bývalý starosta i díky svému věku a zkušenostem.

Zastupitelé při rekonstrukci rady zvolili tři nové radní: Jaroslavu Veselou z KDU-ČSL, Lenku Metzlovou (SNK Nezávislí pro město) a Miroslava Olejniczaka (Evropští demokraté).

Za této konstelace jako první odstoupil místostarosta Libor Švec, a po něm stejné rozhodnutí učinila také Jana Murová. Když většina koaličních zastupitelů opustila jednací sál, ujal se vedení schůze nejstarší zastupitel. Zastupitelé po dlouhých tahanicích dočasně pověřili vedením obce Martina Špalka (KSČM), který byl v minulém volebním období místostarostou.

Ilustrační foto.
Vyrobit si vlastní vánoční výzdobu? Vydejte se na zámek do Bruntálu