O silné zážitky nemá nouzi a ráda by se o ně podělila se čtenáři Deníku. „Chci lidem ukázat, že na cestování člověk nepotřebuje mnoho peněz a že sny si můžeme plnit v každém věku," vysvětlila svůj zájem o sdílení zážitků mladá Krnovanka, jejíž sloupek budou čtenáři na stránkách Deníku pravidelně nacházet.

Život ve Vietnamu se odehrává na motorkách. Umí Vietnamci vůbec chodit?

Asi ne, oni totiž jezdí na motorce i za roh. Na svém stroji vjedou klidně do úzkých a přelidněných uliček pouličního tržiště a kličkují mezi stánky.

Také jsem to jednou zkusila a málem jsem u toho jedné paní přejela nohu a druhé zase vajíčka. Jinak to bylo bez chybičky.

Jak se jezdí na motorce

Na ulicích uvidíte řídit motorku malé dítě nebo parkovat chlapíka kdesi ve stínu, jak si na ní dává odpolední siestu. Doteď nechápu, jak na té motorce drží, ale chci se ten grif naučit, abych splynula s davem.

Pro nás pořádkumilovné Evropany je řízení motorky v asijském provozu oříškem. Nejsem si úplně jistá, zda tady mají pevně daná pravidla. Na křižovatce nefunguje přednost zprava. Občas to na ní vypadá jako na jednom velkém mraveništi. S tím rozdílem, že každý si jede svým směrem. Koukám doleva, doprava, kontroluji provoz za svými zády ve zpětném zrcátku a také před sebou, jestli mi zrovna nevjíždí do cesty nějaký závodník.

Je úplně normální zastavit uprostřed křižovatky a dát přednost automobilu, který vám v plné rychlosti vlítne před kolo.

Fungování ve vietnamské dopravě mě naučilo větší trpělivosti. Tady vám rozčilování nepomůže. Pokud právě vy patříte mezi ty vzteklouny za volantem, zvu vás na silnice do Vietnamu. Je to skvělá terapie. Musíte být tolerantní a přitom neustále ve střehu. Vietnamce při jízdě totiž vůbec nezajímá, co se děje na silnici za nimi.

Klakson se osvědčil

Velmi se mi osvědčil klakson.

Chci předjet? Troubím. Předjíždím? Dávám o sobě klaksonem pěkně nahlas vědět. Pozor, jedu, jdi mi z cesty!

Ovšem když předjíždí v protisměru jedna motorka druhou a při tom je objíždí ještě automobil, kliďte se z vozovky raději vy. Řidiče automobilu nezajímá, že tam jste. Vjeďte na krajnici nebo třeba do příkopu. Překážkou na trati mohou být také stáda krav, která se objevují zejména ve venkovských oblastech. Přežvykují si trávu a koukají na vás. Zpomalím a projedu nebo je vytroubím.

Když jsem poprvé sedla na svou motorku a vjela do silnice v Saigonu, nevěděla jsem, co mám dělat dříve. Troubit, koukat se doprava, doleva, řadit, brzdit. Předjížděly mě i děcka na kolech. Velmi rychle jsem se ale v provozu adaptovala. Jo, je to brnkačka!

A pak přišel první pád. Naštěstí skončil pouze odřeným kolenem a rozbitým zrcátkem. Ani nevím, čí to byla chyba, ale to je jedno. Nyní totiž svou motorku řídím s ještě větší pokorou.

Michaela Bugrisová, www.facebook.com/michaelabugrisovanacestach