V polovině pracovního pobytu v Bruntále je skotský pedagog Iain Paul Hagan. Deník byl u toho, když v Základní škole Jesenická začínal učit, a tak se zajímal také o to, jak si vede po čtyřech měsících. Jak vnímá rozdíly mezi skotskými a moravskými lidmi?

„Nic moc mě nepřekvapilo, vaše a skotská kultura jsou si dost podobné. Stejně rádi a mnoho jíme, rádi pijeme pivo a rádi se bavíme," srovnával skotský pedagog.

Vyšlápl si na Praděd

Co Iainovi v Bruntále a vůbec v České republice trošku chybí, to jsou více kořeněné pokrmy. Na pálivých jídlech si nejvíce pochutná.

„Ale naopak mi nechybí chladné a studené skotské počasí," uvedl Iain Paul Hagan. Pobyt u nás si velice pochvaluje. Vyšel si na Praděd, a jak se přiznal, pořádně se při výšlapu zapotil, i když všude po svazích ležela více než metrová vrstva sněhu. Měl ale štěstí: odměnou mu bylo slunečné počasí a výhled po Jeseníkách.

Protože jde o vášnivého cestovatele, prošel si už Olomouc, Opavu, Ostravu, opakovaně pobyl v Praze. Nevynechal ani maďarskou Budapešť a polský Krakov. V Olomouci obdivoval tamní fotbalový stadion. Sám je obrovským fandou do kopané, a jeho zamilovaným týmem je Celtic Glasgow.

V angličtině jsou dobří

Znalosti anglického jazyka dětí ze školy v bruntálské Jesenické ulici hodnotí Skot jako velice kvalitní.

„Úroveň zdejších žáků je velmi, velmi dobrá od začátečníků po pokročilé, i napříč všemi ročníky. V každé třídě sedí někdo, kdo je až překvapivě dobrý," pokyvoval Iain Paul Hagan. O skvělých znalostech svědčí výsledky okresního kola olympiády v anglickém jazyce, při níž byli žáci bruntálské školy značně úspěšní.

Skotský pedagog pobude v Bruntále ještě další čtyři měsíce. Loučit se s místními lidmi, které sám označuje za nadmíru srdečné, se bude jenom těžko, prý možná ukápne i nějaká ta slzička. Od začátku svého pobytu vidí, že zdejší děti mají zájem o vzdělání, jak jsou žhavé do učení, a sám se s každým rád zastaví na chodbách školy a poklábosí.

Také učitelé a další obyvatelé ve městě mu prý jeho pobyt v Bruntále značně usnadňují.

„Jsem zde u vás díky projektu Janička, který realizuje společnost SCIO ve spolupráci s British Council a který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. To znamená, že hostitelská škola nevynakládá na můj pobyt žádné finance," dodal pravověrný Skot.