Zasedání zastupitelstva ve Městě Albrechticích mělo 16. prosince zvláštní průběh. Zastupitelé měli projednávat finanční záležitosti a smlouvy, připravena byla prezentace o Linhartovském zámku i diskuse s občany. Vše dopadlo jinak.

Po úvodních formalitách mělo následovat schvalování programu. Zastupitelka Jaroslava Veselá ale navrhla zařadit do programu nový bod s názvem: „Zhodnocení práce zastupitelstva a starosty za rok 2015". Hodnotit svou vlastní práci se ale zastupitelům moc nechtělo.

Proto pro program hlasovalo pouze 8 ze 17 přítomných zastupitelů. Ke schválení programu jich bylo zapotřebí minimálně 11.

Starosta a jemu věrní

Navrhovatelka Jaroslava Veselá si představovala, že v tomto bodě se každý ze zastupitelů vyjádří, co se mu za uplynulých dvanáct měsíců podařilo prosadit a co ne, případně k čemu má výhrady.

„Pan starosta a jemu věrní odmítli tento bod na program jednání zastupitelstva zařadit. Ani se zajímali o to, co je jeho obsahem, na to nepadl jediný dotaz," neskrývala své rozhořčení nad neochotou zastupitelů toto téma otevřít zastupitelka Veselá.

„Nešlo o to, že bychom nechtěli hodnotit naši práci. Měli jsme ale před sebou projednání rozpočtu a další důležité věci," vysvětlil důvody svého hlasování starosta Luděk Volek.

Bez přípravy, před kamerou?

„Pan Hrubý měl připravenou prezentaci celé sezóny Linhartovského kulturního léta 2015 a chtěl předat našim hasičům sochu sv. Floriána u příležitosti kolaudace nové hasičské zbrojnice a podobně. Je jednoduché přijít na jednání zastupitelstva a navrhnout bod jednání, na který není nikdo připravený.

Já osobně také mnohdy nedokážu zareagovat okamžitě a nevzpomenu si na vše, co se dělo v průběhu celého roku. Podle návrhu paní Veselé by měl každý zastupitel bez přípravy a před kamerou hodnotit svou práci. Nedivím se, že většina byla proti," uvedl starosta Luděk Volek.

Opoziční zastupitelka Veselá zase měla v úmyslu přednést mimo jiné své výhrady k předloženému rozpočtu.

„Starosta navrhl výrazně nevyrovnaný rozpočet, a to se zapojením veškerých rezerv z minulých let. To se nelíbilo nám, kteří chápeme, že si město nemůže dovolit utratit všechny své rezervy v průběhu jediného roku. Zvláště ne v případě, že nás čeká výrazná investice do dostavby kanalizace a opravy vodovodního řadu.

Naše návrhy na redukci schodku v rozpočtu byly ze strany pana starosty na minulém zastupitelstvu s přezíravým postojem smeteny ze stolu," uvedla Jaroslava Veselá.

S kanalizací se počítá

„V rozpočtu není nic, co by nějak vybočovalo. U odhadu příjmů se držíme spíše při zemi. S investicí na opravu kanalizace počítáme, vyhradili jsme na ni dalších pět milionů do rezervního fondu, ve kterém už nyní máme osm milionů korun. U dalších investic musíme v rozpočtu počítat s plnou částkou, přestože některé budou s největší pravděpodobností hrazeny z dotací. Je to běžný postup," oponoval starosta tvrzení, že navržený rozpočet je nestandardní.

Zařazení nového bodu o hodnocení práce starosty a zastupitelů nebylo na zasedání 16. prosince schváleno, proto přistoupil starosta v souladu s jednacím řádem k hlasování o původním programu. Ruku pro něj zvedlo jen deset zastupitelů. Chyběl jeden hlas, program nebyl schválen. Starosta musel konstatovat, že bez schváleného programu jednání zastupitelstva považuje za ukončené.

Hrozbu rozpočtového provizoria se podařilo odvrátit až mezi svátky 29. prosince. Na tento den svolal starosta mimořádné zasedání a zastupitelé tentokrát našli shodu. Město Albrechtice bude v roce 2016 hospodařit podle schváleného rozpočtu ve výši 65 040 263 koruny.

Pohled zastupitelky Jaroslavy Veselé (KDÚ-ČSL):

„To, že na zastupitelstvu 16. prosince nebyl schválen program, je výsledek přezíravého postoje starosty, místostarosty a celé koalice k názoru nás ostatních zastupitelů. V celé nahotě se zde projevila chyba, kterou starosta Volek udělal, když prosadil snížení počtu veřejných zastupitelstev. Není dostatek času projednat důležité věci.

Pan starosta by si měl uvědomit, že situace v zastupitelstvu se změnila. Část zastupitelů, kteří jej zvolili do funkce starosty, již ze svých pozic odstoupila a je více než zřejmé, že ztrácí svoji dosavadní politickou podporu. Je určitě čas na to, aby přehodnotil svoje postoje a začal se všemi zastupiteli jednat korektně a na rovinu.

Opozice na zasedání 16. prosince využila svého demokratického práva a nepodpořila starostu, kterému nedůvěřuje. Starosta se svými stoupenci proto neměl sílu prosadit program tohoto zasedání a svojí nevstřícností si tak dal pro něj zcela nečekaný gól do vlastní branky."

Pohled starosty Luďka Volka (nezávislý):

„Občané potřebují především vidět výsledky. To je má práce. Těžko se mi komunikuje s někým, kdo pro město nic neudělal, jen všechno kritizuje. Zastupitelé, kteří odstoupili, tak neučinili proto, že by mě nechtěli podporovat, ale proto, že neměli chuť pracovat v tak nesourodém kolektivu. Neustálá kritika práce místo práce samotné nenese totiž pro město žádný přínos.

Velké negativum vidím i v tom, že jednotlivými trestními oznámeními (bylo jich za rok 2015 celkem sedm) se zaměstnává celý tým města, který je nucen připravovat pro Policii ČR podklady místo, aby pracoval na svěřených úkolech.

V debatě na zasedání zastupitelstva 29. prosince 2015 jsem si kromě urážek mé osoby a osočování nevyslechl jediný konstruktivní nápad, návrh, jak zvelebovat naše město. Myslím si, že někteří zastupitelé budou mít s hodnocením své práce problém, protože opravdu nebudou mít co hodnotit.

Já samozřejmě hodnocení roku 2015 připravím a přednesu na únorovém zasedání. Budu se držet pouze faktů."

POZNÁMKA: Fakta jsou hezká věc interpretace je na lidech

Když opoziční zastupitelka Veselá vyzvala na prosincovém zastupitelstvu starostu Města Albrechtic Luďka Volka, aby on a všichni zastupitelé přednesli hodnocení své roční práce, přítomným se do toho, vcelku pochopitelně, bez přípravy nechtělo. Hodnocení si připraví až na únorové zasedání. „Budu se držet pouze faktů," uvedl k připravovanému hodnocení starosta Volek.

Krásná slova. Bylo by opravdu hezké, kdyby taková politika mohla být: věcná, racionální, všichni by se drželi faktů. Jenže taková není, protože takoví nejsou ani lidé.

Fakta se dají interpretovat různě. Příklad z „vysoké politiky": výsledný schodek rozpočtu byl nižší než plánovaný. To je fakt. Jenže interpretace se může lišit. Zatímco ministerstvo financí to interpretuje jako úspěch, opozice tvrdí, že v plánu byly podhodnoceny příjmy, že vzhledem k růstu ekonomiky je schodek stále velký a podobně.

Vedle způsobu interpretace komplikují krásu věcného přístupu navíc emoce, sympatie, vztahy… A tak se opoziční zastupitelce může postoj starosty k opozici jevit jako „přezíravý" a starostův přístup „celkově nevstřícný".

„Je to výsledek přezíravého postoje starosty, místostarosty a celé koalice k názoru nás ostatních zastupitelů… Starosta se svými stoupenci dnes proto už neměl sílu prosadit svůj program pro dnešní veřejné zasedání a svojí nevstřícností si tak dal pro něj zcela nečekaný gól do vlastní branky," píše zastupitelka.

Role opozice je velmi důležitá. Je správné, když opoziční zastupitelé v obcích vedou kontrolní a finanční výbory. Ve Městě Albrechticích to tak je, zastupitelka Veselá je předsedkyní kontrolního výboru. To, že připomínkuje kroky starosty a že chce, aby to bylo vidět, může přitáhnout pozornost občanů ke komunální politice, k dění v jejich obci. A občané si už mohou sami udělat obrázek: poslouchat fakta a zvolit si vlastní interpretaci.

Gabriela Mathiasová