Město Zlaté Hory uvažuje, že nabídne k prodeji skiareál Příčná. Záměr budou posuzovat tamní zastupitelé. Lanovku se sjezdovkou pod Zámeckým vrchem si třetím rokem pronajímá společnost Casorino z Brna. „Současný provozovatel přemýšlí, že by dostavěl druhou etapu," řekl starosta Zlatých Hor Milan Rác.

Na ni je zpracována projektová dokumentace a stále platí i stavební povolení. „Určitě by to zvýšilo atraktivitu lyžování v tomto místě a pozvedlo i návštěvnost Zlatých Hor v zimních měsících," podotkl starosta Rác.

AREÁL ZA VÍC JAK STO MILIONŮ PRODĚLÁVAL

Také ve Zlatých Horách se potvrdilo, že investice do zimních areálů v malé nadmořské výšce jsou rizikové a velkorysé dotace ještě nejsou garancí plusové ekonomiky. Lyžařský areál Příčná vybudovalo město, zprovoznilo jej na konci roku 2007. Investice tehdy dosáhla 105 milionů korun, pětašedesát milionů pokryla dotace z Evropské unie.

Areál v minulosti nejednou vyvolal diskuse. Měl problém dosáhnout ziskového provozu. „Na rozdíl od jiných středisek v Jeseníkách leží poměrně nízko, sníh se tu tak drží kratší dobu. Spodní polovina je navíc prakticky jen dojezd k dolní stanici lanovky," poznamenal lyžař Jan Krejčí.

Faktem je, že v Česku stojí sjezdovky ve srovnatelných nadmořských výškách i s podobným převýšením: například ve středočeském Monínci, Hlubočkách nebo Hrubé Vodě u Olomouce.

ČÁST ZÁMĚRU ZŮSTALA JEN NA PAPÍŘE

Závažnou komplikaci představoval dlouhodobě nefunkční rekreační komplex Bohema v těsné blízkosti. Zrealizovat se rovněž nepodařilo druhou etapu tohoto areálu. Lanovka měla nově končit nikoli u zříceniny hradu Edelštejn, ale až o 270 metrů výše na vrcholu hory Příčná.

Díky další sjezdovce o délce třináct set metrů by středisko získalo zcela jiné parametry. V roce 2009 činily odhadované náklady na stavbu 150 milionů korun.

MAJÍ MĚSTA A OBCE PODNIKAT? ASI NE

Město však do druhé etapy podle starosty Ráce nepůjde. „V tomto regionu se stále rozvíjí soukromá sféra. Obce by v tomto segmentu asi neměly podnikat, tuto investici rádi přenecháme soukromému sektoru," uvedl Milan Rác.

O samotném prodeji budou zastupitelé rozhodovat pravděpodobně v prvním pololetí.