„Do objektu přestěhujeme naše služby, které zatím poskytujeme v domě v Kavalcově ulici," řekla Zuzana Hazan, vedoucí oblasti sociálních služeb v oblasti Bruntálska.

Jde především o azylový dům. V panelovém objektu v Kavalcově ulici je v přízemí ubytování pro mladé lidi, kteří opustili dětské domovy a učí se žít a hospodařit sami. V dalších dvou patrech jsou azylová lůžka pro muže a v následujícím patře i pokoje pro ženy.

„Co je nevýhodou, nemáme zde ubytování pro rodiny. Také je zde nevyhovující sociální zařízení, je to bývalá studentská ubytovna a sprchy jsou jedny na patře. V novém objektu chceme vytvořit malé bytové jednotky, rozšíříme tak nabídku na ubytování pro rodiny s dětmi," uvedla Zuzana Hazan.

Azylový dům je šancí pro lidi
v nepříznivé sociální situaci, najdou zde dočasně střechu nad hlavou a mají možnost vyřešit své problémy a postavit se na vlastní nohy. Slezská diakonie také poskytuje odborné sociální poradenství, podporu a pomoc obětem i svědkům domácího násilí a trestných činů spojených s násilím a zneužíváním.

Na koupi bývalé interny a na její přestavění a vybavení má Slezská diakonie k dispozici šedesát milionů korun, a to díky podpoře vládní Agentury pro sociální začleňování, která na tento projekt poskytne finance.

Nyní Slezská diakonie vyhlásila nabídkové řízení na architekta, který navrhne úpravu objektu interny. „Stavební projekt musí být podán do října ministerstvu pro místní rozvoj, které má půl roku na vyhodnocení. Teprve pak můžeme stavět. Do konce roku 2019 chceme být přestěhováni," popsala další postup Zuzana Hazan. Je to shodou okolností i doba, kdy končí nájem budovy v Kavalcově ulici.