Paradoxní na celé věci je, že město přijde o dům, který mu měl být po roce 1989 vrácen jako historický majetek města. Ale nejenže se Bruntál nedočkal ani toho vrácení.

Veškerá vina za současný stav padá na hlavu někdejšímu státnímu podniku Domácí potřeby, který měl povinnost v roce 1991 za privatizace budovu nechat přepsat na katastrálním úřadu na Město Bruntál. To neudělal ani zmíněný státní podnik, ani jeho nástupce, kterým byla společnost Reality Domácí potřeby Olomouc.

Reality Domácí potřeby Olomouc zastavily nemovitost v hodnotě téměř desíti milionů korun Bance Haná za úvěr v jen těžko uvěřitelné výši osmatřiceti milionů korun. Dnes je věřitelem úvěru akciová společnost AB-Credit, jež zástavu získala od několika dalších, kteří zástavní právo vlastnili před ní.

Podivuhodné je, že nepoměr mezi hodnotou nemovitosti a o mnoho vyšším úvěrem se nestal předmětem důsledného policejního vyšetřování.

Bruntál podal trestní oznámení, ale policisté je odložili. Banka prý poškodila sama sebe, ne město. „Bohužel, město doplácí na situaci z před více než dvaceti let. Přestože se nadále snažíme činit právní kroky, situace se nevyvíjí pozitivně," řekl k případu mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Vypadá to, že město skutečně o zajímavý objekt v centru brzy přijde.