Díky soutěži bude mít levnější energii nejen Městský úřad Krnov, ale také příspěvkové organizace města a jeho obchodní společnosti. Úspora v období od ledna 2017 do konce roku 2018 dosáhne 2,3 milionu korun.

DODAVATELÉ CENTROPOL ENERGY A VEOLIA ENERGIE

Nákup energie pro Krnov se uskutečnil koncem června na Českomoravské komoditní burze Kladno. Pro město Krnov ho zajišťovala společnost FIN-servis.

Výsledek nákupu na burze shrnul makléř této společnosti Radim Dočekal: „Dodavatelem elektřiny v napěťové hladině nízkého napětí bude společnost Centropol Energy, jejíž průměrná cena za jednu MWh je 700 korun. Elektřinu v napěťové hladině vysokého napětí bude za 740 korun za MWh dodávat společnost Veolia Energie ČR."

Ceny jsou to velmi příznivé. „Ceny elektřiny na jaře letošního roku neměly za posledních deset let obdobu, a protože víme, že na podzim porostou, rozhodli jsme se nákup uskutečnit co nejdříve," uvedl místostarosta Krnova Michal Brunclík.

Záměr nakoupit elektřinu ještě v první polovině roku se ukázal jako správný. Už o dva týdny později kontrakty elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno zdražily až o pět procent.

Město Krnov nakupuje silovou elektřinu na základě soutěže již od roku 2009. Zprvu to bylo formou elektronické aukce, v roce 2012 poprvé prostřednictvím komoditní burzy. Letos poprvé do zakázky zahrnul kromě příspěvkových organizací a Technických služeb Krnov také odběrná místa Krnovských vodovodů a kanalizací, Lesní správy města Krnova a Domova pro seniory.