Město Krnov díky dotacím na sociální práci pořídilo za poslední rok čtyři nová vozidla s tím, že obnovuje zastaralý vozový park.

PRŮZKUM SLUŽEBNÍCH CEST POMOHL VYBÍRAT

Typy vozidel byly určeny na základě interního průzkumu služebních cest pracovníků úřadu. Na základě průzkumu byl zakoupen automobil s vyšším podvozkem, kterým se dostanou i do nepřístupného terénu, malý vůz na zajištění kratších služebních cest po krnovském mikroregionu.

Úplná novinka ve vozovém parku je skútr Peugeot, který umožňuje operativní mobilitu pracovníků po městě a blízkém okolí.

SKÚTR PEUGEOT PLUS YETI, FABIA A CITIGO

Účet za novou Škodu Yeti, Škodu Fabia combi, Škodu Citigo a skútr Peugeot je pouhých 863 tisíc korun díky volné soutěži dodavatelů ve výběrovém řízení. Přesto město nemuselo platit ani korunu ze svého.

Čtyři nová vozidla mohla být zakoupena za takto výhodných podmínek díky úspěšným žádostem o dotace na výkon sociální práce odborem sociálním.

MILIONY PRO SOCIÁLNÍ ODBOR

Z těchto dotací lze totiž pořídit vozidla bez finanční spoluúčasti města.

„V loňském i letošním roce jsme získali tři velké finanční zdroje na financování agend ze sociální oblasti, konkrétně na výkon sociální práce, výkon sociálně právní ochrany dětí a náhradní rodinné péče výkon pěstounských dohod, a to v celkové výši více než 9,5 milionu korun za rok," uvedl vedoucí sociálního odboru František Fojtík.

OMLAZENÍ VOZOVÉHO PARKU ÚŘADU

Důležitým je také fakt, že nově zakoupená vozidla nahrazují starší automobily vozového parku úřadu, která mají najeto několik stovek tisíc kilometrů a jsou zatížena častými náklady na opravy.

„Díky novým automobilům můžeme vyřadit z provozu ty starší. Nejen, že tak nevzniknou úřadu vyšší náklady na provoz, ale naopak dojde k jejich snížení. Nové automobily jsou navíc šetrnější k životnímu prostředí," uzavřel tajemník Městského úřadu Krnov Igor Kozelek

VÍC NEŽ ZLÍN, LIBEREC, OLOMOUC ČI PARDUBICE

Podle místostarosty Jana Krkošky je důležité, aby i odbory úřadu, které nemají primárně ve své náplni získávání dotací pro město, využívaly všech příležitostí k podávání projektů, díky kterým se ušetří z rozpočtu města.

Odbor sociální je v tomto mimořádně úspěšný. „Například dotaci na sociální práci jsme získali jednu z nejvyšších v republice. V řádech statisíců vyšší než města jako Pardubice, Liberec, Olomouc, České Budějovice, Zlín či Opava. Výše získané dotace nám dává dostatečný prostor na zakoupení vybavení na zajištění sociálních agend, z nichž pak profituje úřad jako celek.

To se týká i zakoupených aut. Šetříme tím finance občanů města," uvedl Jan Krkoška.