Setkání obyvatel se zástupci města Krnova kvůli plánované výstavbě psího útulku by se rozhodně nedalo nazvat klidným. Každá ze stran má svou pravdu a tu se snažila na setkání hájit.

Na bouřlivé shromáždění o opuštěných pejscích a výstavbě útulku připravili pracovníci odboru životního prostředí několik laviček a hlavně informativní poutače přímo v místě, kde má plánovaná stavba stát. Na nich byla vyvěšena aktuální nabídka několika opuštěných pejsků z útulku ve Slezských Pavlovicích a zároveň umístění a budoucí podoba útulku.

„Já už psa mám a druhého nechci. A když tak si koupím štěně. Psa z útulku nechci. A nechci tady ani útulek," řekl jeden z účastníků na nabídku psů s fotografiemi.

Neústupnost

To je to správné slovo, které sedí na popis několika rozhořčených obyvatel na setkání. Sicesi přišliposlechnout,co jim obě strany sporu řeknou, ale už předem měli jasno: „My totadynechceme.Cojenámpo psech? Dejte to jinam."

Někteří se neváhali vyjádřit i v ostřejších termínech a rovnou navrhovali utracení opuštěných psů či vaření gulášů bezdomovcům. „Nechcete postavit nový domov pro seniory, je málo mateřských školek. A vy chcete dát několik milionů do výstavby útulku pro psy? Pes je důležitější než lidé?" dotazovali se a vykřikovali jeden přes druhého účastníci setkání.

Než tedy mohla začít samotná diskuse, bylo nutno všechny uklidnit a přinutit poslouchat. Po chvíli se všichni ztišili a začali poslouchat. „Přišli jsme zde vysvětlit, doplnit a prodiskutovat plá novanou výstavbu psího útulku v lokalitě Hlubčické ulice. Nejprve představíme náš záměr s útulkem a následně budeme zodpovídat vaše dotazy," uvedla celou diskusi starostka Krnova Alena Krušinová.

Lidé, kteří s výstavbou útulku souhlasí, také na shromáždění dorazili. Projevovali se však velmi tiše a opatrně. Jako by se báli svůj názor projevit nahlas.

S útulkem zde počítá už čtrnáct let územní plán města

Zastupitelé Krnova se rozhodli prověřit, zda na pozemcích města je možné realizovat výstavbu psího útulku. Přitom již od roku 1998 je v Územním plánu Krnova tento pozemek určen pro daný projekt.

„Nyní dochází k posouzení této lokality z hlediska hygienických norem a hlučnosti přilehlé střelnice. Orgán zodpovědný za dobré životní podmínky a pohodu zvířat (Státní veterinární správa) neshledal tuto lokalitu jako problematickou." uvedla Rostislava Rollerová z Odboru životního prostředí.

„Teprve až budeme mít všechny posudky vyhotovené, připravený rozpočet ke stavbě a předprojektovou dokumentaci, pak teprve dojde ke konečnému rozhodnutí. Ještě není definitivně o výstavbě útulku rozhodnuto. Do konce roku 2012 nezačnou žádné stavební práce ani úprava terénů, protože to ještě není definitivně potvrzené na zastupitelstvu," opakovala stále dokola na rozhořčené reakce obyvatel starostka Krušinová.

Jako vzor útulek v Opavě

Hlavním důvodem pro výstavbu, je přiblížit útulek blíž k městu. Jako vzor slouží úspěšně fungující Městský útulek pro psy v Městských sadech v Opavě.

„Psi budou mít větší šanci, aby si je našli noví majitelé. Současný útulek ve Slezských Pavlovicích je daleko a psi zde pobývají velmi dlouhou dobu. To se městu začíná prodražovat. Musíme vymyslet jinou variantu a přimět znovu lidi, aby se o opuštěné psy začali více starali. Vždyť je to naše ostuda. Máme zájem, aby se pejskové v útulku zdrželi co nejkratší dobu. Vzor máme ve fungujícím zařízení v Opavě, které v minulém roce našlo nový domov pro téměř čtyři sta psů. Tento útulek je také v oblasti zahrádek, parku a navíc obchvatu města. Lidé si na něj zvykli a chodí pejsky navštěvovat i s malými dětmi," řekla Alena Krušinová.

Petice proti útulku

Někteří občané z Hlubčické ulice však se záměrem města nesouhlasí. Sepsali petici, sbírají podpisy a snaží se zabránit výstavbě. Proti výstavbě jsou nejen majitelé zahrádek, ale i vlastníci blízkých bytů a rodinných domů.

Jste pro postavení psího útulku v Krnově? HLASUJTE V ANKETĚ!

„Psi zde budou štěkat a tady se to strašně nese. Proč si nebyli zástupci města poslechnout, jaký kravál vzniká při výcviku psů vedle v areálu. Nikdo tady nebyl, aby si ověřil jak se zvuk nese. A co teprve hluk z přilehlé střelnice, která je otevřená každý den v týdnu. Chodí zde střílet i s poloautomatickými zbraněmi, jako je samopal nebo kulovnice. A to musí psům vadit. Zvuk ze střelnice je nejhorší o víkendech," uvádí a obhajuje záporné stanovisko Karel Křen, jeden ze členů petičního výboru.

Pod petici se aktivistům podařilo sehnat na dvě stě padesát podpisů. „Jsem moc rád, že se setkání zorganizovalo. A že si lidé mohli na místě o problému promluvit se zástupci města. Všiml jsem si, že ně které úředníky zaskočila hlučnost ze střelnice. A to tam dneska jeli jenom dva kluci na střelby. To vůbec nic nebylo. No uvidíme, jak to nakonec všechno dopadne.Snadsenám to podaří zastavit," dodal s nadějí Karel Křen.

ANNA DOHNALOVÁ