Park se nachází nedaleko autobusového nádraží. Dříve byl tento areál často využíván k pořádání kulturních a společenských akcí. Konaly se zde koncerty dechové hudby a také byl park oblíbeným cílem procházek rodin s dětmi.

Dnes působí jako poněkud zanedbané a neudržované místo. Hudební bouda a zastřešené pódium, které původně sloužily muzikantům, si postupně přivlastnili spíš vandalové a party znuděné mládeže. Začala se zde hromadit graffiti neohrabaných sprejerů. Když z hudební boudy zmizely i dveře, její stav se rychle zhoršoval. Nakonec musela být stržena, stejně jako poničené houpačky a atrakce pro děti.

Město Albrechtice se přihlásilo do projektu Slepá místa, aby získalo kamerový systém na hlídání Parku Bedřicha Smetany, kde často řádí vandalové.Zdroj: MěÚ Město Albrechtice

Přesto je Park Bedřicha Smetany i nadále oblíbeným místem setkávání. Bohužel jde o setkávání problematické. Obyvatelé okolních domů si stěžují na množství odpadků, hlučných a podnapilých osob. Policie zde zaznamenala různé přestupky.

Nové vedení Města Albrechtic se loni rozhodlo připravit revitalizaci parku a navrátit mu kulturní a atraktivní vzhled. Plánuje nový mobiliář, veřejné osvětlení, napojení na mokřady a doplnění stávající zeleně. V rámci česko-polského projektu „Zůstat v paměti pokolení“ připravuje obnovu parku Bedřicha Smetany jako historického a přírodního dědictví. Město Albrechtice také počítá s renovací zdejšího památníku k uctění obětí válek a vybudování nové hudební boudy, která má v parku dlouhou tradici.

Město Albrechtice se přihlásilo do projektu Slepá místa, aby získalo kamerový systém na hlídání Parku Bedřicha Smetany, kde často řádí vandalové.Zdroj: MěÚ Město Albrechtice

Problém je v tom, že v areál parku chybí kamerový systém. „Vzhledem k tomu, že se plánuje rozsáhlá revitalizace spojená s vybudováním nové hudební boudy a v současné chvíli se město často potýkalo s nevhodným chováním mladistvých, poškozováním majetku i narušováním nočního klidu, je nezbytné umístit zde kamerový systém. Nejbližší kamerový systém se nachází u nedalekého autobusového nádraží, které je na ulici Osvobození,“ vysvětlila starostka Města Albrechtic Jana Murová, proč město usiluje o nový kamerový systém, který ohlídá nově vybudovanou boudu i okolní atrakce. Aby se z parku opět stalo atraktivní udržované místo sloužící místním i návštěvníkům, přihlásilo se Město Albrechtice do soutěže na webu slepamista.cz

Lesní správu Město Albrechtice v roce 2017 navštívili manažeři Lesů ČR, zástupci kraje a starostové okolních obcí, aby zde společně jednali o nejhorší kůrovcové kalamitě v historii. Tato lesní správa v lednu 2020 zanikne.
V Jeseníkách zanikají lesní správy. Skončí i ta ve Městě Albrechticích