V pátek uplynulo 69 let od záhadné smrti Jana Masaryka. Možná spáchal sebevraždu, ale možná šlo o vraždu nebo nešťastnou náhodou. Jeho mrtvé tělo našli na nádvoří Pražského hradu 10. března 1948.

Dopis, který vlastnoručně napsal Jan Masaryk obyvatelům Slezských Rudoltic na Osoblažsku, je datován září 1947.

PAMÁTNÍK TGM

Čeští dosídlenci se chtěli ve Slezských Rudolticích přihlásit k odkazu první republiky a prvního československého prezidenta. Vyhlásili sbírku na památník T. G. Masaryka, který dnes stojí před rudoltickým zámkem.

Na slavnostní odhalení pomníku v roce 1947 zvali také syna TGM Jana Masaryka, který v té době byl ministrem zahraničí.

RUKOU PSANÝ DOPIS

Jan Masaryk sice nemohl do Rudoltic přijet osobně, ale poslal po svém kolegovi vlastnoručně napsaný dopis. Při čtení optimistického vzkazu Slezským Rudolticím by asi nikoho nenapadlo, že Jan Masaryk za pouhého půl roku tragicky zahyne za záhadných okolností.

Dopis Jana Masaryka.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

VZKAZ: MAKEJTE, MĚJTE SE RÁDI A NEBOJTE SE

„Milí Rudoltičtí, zástupce zaměstnanecké rady předá vám výsledek sbírky na mém ministerstvu. Není toho mnoho, ale všichni jsme přispěli rádi a s láskou. Přeji hodně zdaru ve vašem znovubudovatelství a velmi lituji, že nemohu vás osobně pozdravit, a přeji taky hodně zdraví vám i vašim děckám.

Makejte, mějte se rádi a nebojte se demokracie je vaším i mým heslem. Upřímně váš Jan Masaryk," stojí v dopise s rukopisem Jana Masaryka, který byl nedávno vystaven v rudoltickém zámku.

Rudoltický památník TGM byl třikrát odhalen a dvakrát odstraněn, protože vadil komunistickému režimu. V Rudolticích se odhalovalo v letech 1947, 1969 a 1990.

Památník T. G. Masaryka ve Slezských Rudolticích.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba