Tím, jak se mění náš životní styl a úroveň českých měst, mění se také naše požadavky na vybavení sídlišť a dvorů mezi bytovými domy.

Dokud byly krnovské ulice rozkopané a celé čtvrti rozestavěné, ke vchodovým dveřím se běžně instalovaly kovové škrabky na bláto z podrážek bot. Dnes už je vzácností jak bláto, tak škrabky podrážek.

PRÁDLO A KOBERCE

Než přišly do módy elektrické sušičky prádla a rozkládací domácí sušáky, stály před každým domem konstrukce ze svařovaných trubek se šňůrami na sušení prádla.

Dnes už má program na čištění koberců každý lepší vysavač, ale dříve se lidé neobešli bez prakru ve skříni a bez klepače na koberce před domem.

Lunapark u krnovských lázní nabízí zábavu dětem i dospělým. Současně ale výskot dětí a hlučné disko vadí bezdomovcům, kteří si tuto lokalitu oblíbili.
První jarní lunapark v Krnově obtěžuje bezdomovce

OBČANÉ, OZVĚTE SE

Někde starožitné klepače a sušáky ještě dobře slouží, ale jinde už se mění na nepotřebný šrot. Na to zareagoval krnovský odbor správy majetku města. Nabídl obyvatelům sídlišť a bytových domů, že odstraní nepotřebné, zrezivělé a v některých případech i nebezpečné klepáče koberců a sušáky na prádlo.

Při té příležitosti také může odstranit nevyužívané dosluhující prolézačky, houpačky a zbytky pískovišť, pokud se nachází na pozemcích města. „Občané si ale musejí o odstranění zažádat. Zástupci vlastníků domů nebo domovníci mohou žádost předat v úřední dny na odboru správy majetku města, který zařídí likvidaci zbytečných zařízení," uvedla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Ilustrační foto.
Nové objektivy pro promítačky v krnovském kině

Klepače a sušáky na prádlo byly také námětem diskuse při setkání obyvatel sídliště Budovatelů Jesenická Petrovická s architektem, který navrhuje novou podobu tohoto vnitrobloku. Obyvatelé sídliště se shodli, že tato zařízení už zdaleka nejsou využívána tak intenzivně jako dříve, ale stále se najde pár konzervativních sousedů, kteří klepou koberce a suší prádlo tímto poněkud starosvětským způsobem. Proto navrhli, aby zde byla v menším rozsahu tato zařízení zachována, ale pokud možno v modernějším provedení než svařované trubky ze sedmdesátých let.