K těm nejvyšším horolezeckým metám patří zdolání všech osmitisícovek. Těchto hor s výškou přes osm kilometrů je na světě čtrnáct a všechny jsou v Asii. Jako první je všechny zdolal horolezec Reinhold Messner, trvalo mu to šestnáct let, své výstupy dokončil v roce 1987. Do roku 2014 to zvládlo celkem 32 lidí. Poslední z nich byl český horolezec Radek Jaroš. Nejkratší dobou zdolání všech osmitisícovek bylo 7 let a 11 měsíců.

AŽ PĚT HOR DENNĚ

V Jeseníkách ani v celé České republice tak vysoké hory nemáme, žádná nejde přes dva tisíce, takže logicky zde nejvyšší metu znamenají tisícovky. Zato je jich hodně a může se na ně vydat každý turista. Na zdolání všech jesenických tisícovek právě dnes vyráží z Andělské Hory Martin Hon se svou přítelkyní.

Zdolat je chtějí během následujících sedmnácti dní. Před sebou mají 290 kilometrů dlouhou trasu. „Vrcholů je celkem 74. V průměru plánujeme vyšplhat na čtyři až pět tisícovek a denně ujít průměrně dvacet kilometrů," představil své záměry Martin Hon.

POVOLENÍ OD OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JE NUTNÉ

„Dvacet kilometrů denně nezní moc náročně, ale překonávání velkých výškových rozdílů několikrát denně další kilometry navíc nahradí. Budeme prvními, kteří vyšplhají na jeden zátah všechny tisícovky, a to také díky ochraně přírody. Několik vrcholů je totiž umístěno v několika národních přírodních rezervacích nebo přírodních rezervacích, které spravuje CHKO Jeseníky.

Máme však povolení na tyto tisícovky vylézt, a také proto budeme oficiálně prvními," informoval Martin Hon.

PRVNÍ TISÍCOVKA

Jako první jesenickou tisícovku zdolá dvojice turistů Vysokou horu (1031 m n. m.)

Vysoká hora čeká na své přemožitele mezi Andělskou Horou a Vrbnem pod Pradědem. Další trasa povede přes Vrbno směrem na Švýcárnu, Praděd, Ovčárnu, Kouty nad Desnou a Šerák zpátky do Vrbna.

NOCOVÁNÍ PO CESTĚ

Výbavu a potraviny si nesou s sebou, je toho celkem pětatřicet kilo. Většinou jde o balené a sušené jídlo od sponzorů z Německa a Francie.

Spát budou na vybraných místech, která už dopředu nahlásili Horské službě Jeseníky. Té se také budou turisté každý večer hlásit, aby věděla, že jsou v pořádku. Po výšlapu plánuje Martin Hon o své cestě napsat publikaci.