Na lepší časy se blýská provozovatelům skiareálů v Jeseníkách. Ochlazení umožní na mnoha místech dosněžit svahy, které by mohly být již o víkendu k dispozici rekreantům a zejména vyznavačům lyžařských disciplín. Například ve středisku Ski Karlov v Karlově pod Pradědem budou v sobotu 18. a neděli 19. ledna v provozu dva lyžařské areály.

Konkrétně provozovatelé rozjedou areál Klobouk-Olomoučák s dvousedačkovou lanovkou a závodní kilometrovou červenou sjezdovkou. A také areál Karlov se čtyřsedačkovou lanovkou Karlovský Express, která je spíše rodinná a turisté ji najdou u restaurace Praděd.

„Dle předpovědi mají klesnout teploty v noci pod bod mrazu a budeme tedy moci zasněžovat. Bude-li nám Děd Praděd přát, otevřeme brzy i třetí areál Čerťák," plánoval provozovatel Jan Mitáš.

Co by si přál, to je rozhodně vyšší přírodní sněhová pokrývka svahů. „Nyní nám musí pomoci noční zasněžování," konstatoval Mitáš. Areál Klobouk jako nejvýše položený areál v údolí Karlova pod Pradědem má přitom pro zasněžování ty nejlepší podmínky.

Lyžaři si také mohou ve středisku Ski Karlov vyjednat slevové karty. Na pokladnách mohou lidé ubytovaní v regionu získat zdarma slevové karty Karlov Card. Stačí pouze vyplnit potvrzení o ubytování na hotelu i penzionu v regionu. Slevy se vztahují na vybrané služby lázní v Karlově Studánce, wellness Bruntál, aquacentra Rýmařov, motokár Bruntál, sportovního centra Koky v Bruntále, půjčovny lyžařských potřeb v areálu Karlov a na mnohé další.

V areálu Karlov je letos nově otevřena půjčovna lyží a snowboardů s více než dvěma sty kusy vybavení. Výhodou je rovněž dětský koutek s hlídáním v bezprostřední blízkosti sjezdovky a sedačkové lanovky v areálu Karlov.

A kde v Jeseníkách se ještě o víkendu bude lyžovat?

Slibují to na Kopřivné v Malé Morávce a na Ovčárně pod Pradědem na bruntálské straně hor. Na šumperské straně hor to jsou lyžařské areály Branná, Dolní Morava, Filipovice, Kouty nad Desnou, Kunčice, Přemyslov i Ramzová. Není vyloučeno, že se v případě teplot klesajících pod nulu a kýženého sněžení rozjedou též vleky na dalších místech. Lyžaři tak už mohou už dnes pomalu balit výbavu.

.

Osiřelé sjezdovky bez sněhu jsou nyní v Andělské Hoře, Vrbně pod Pradědem, Dolní Moravici i v Ludvíkově (na snímku). foto: Deník/Karel Janeček