Bohatý příděl přírodního sněhu potěšil milovníky lyžování. Letošní lyžařská sezona na horách je konečně zimní a sněhová tak, jak má být. Na sjezdovkách leží upravená vrstva sněhu, který není jen technický, jak tomu bylo v několika posledních letech. Příděl přírodního sněhu slibuje kvalitní a současně bezpečné lyžování.

ATRAKCE PRO LYŽAŘE

Provozovatelé skiareálů se snaží nabídnout nejen upravené sjezdovky, ale i atrakce na nich.

„Jako jediný lyžařský areál v celých Jeseníkách nabízíme dvě skikrossové tratě pro děti i dospělé. Jedna je u čtyřsedačky Karlov Ski Express a druhou najdete u dvousedačky Myšák. Na sněhových boulích či v klopených zatáčkách si zadovádí jak velcí, tak malí snowboardisté a lyžaři.

Navíc na sjezdovce Katrák každý víkend nabízíme veřejnosti měřenou trať obřího slalomu, kde si každý může vyzkoušet být slalomářem. Každý víkendový den také časy vyhodnocujeme a nejlepší odměňujeme cenami," upřesnil Jan Mitáš, provozovatel areálu Ski Aréna Karlov.

Pro zájemce mají v Karlově dále připraveny nové atrakce, které mnozí lyžaři dosud nezažili. Je to především Fatbike zimní kolo, umožňující výjezd po sněhu i do stoupání po zimních cestách. Další novinkou je Zi-bob, možnost projížďky na novém bobu pro děti i dospělé. Děti se v Karlově rozhodně nenudí. Je zde atraktivní sjezd na snowtubingu u sjezdovky Myšák, ale i úplně nové dětské sněhové hřiště pod skibarem U Ježoura na Expressu.

„Dětský koutek Kája pro nejmenší děti připravuje také dětské programy každý víkend. Například nyní „sranda" závody ve sjezdu na čemkoli a malování v dětském koutku," dodal Mitáš.

Nezklame návštěva dalších areálů, zájemci mohou vyjet třeba do nejvýše položeného lyžařského střediska, které je na Ovčárně.

Za nynějších podmínek ale nabízí skvělé svezení i mnohem níže položená střediska. Ski areál Kopřivná v Malé Morávce nabízí návštěvníkům nejdelší sjezdovku s délkou trati 1350 metrů a pohodlnou čtyřsedačkovou lanovku. Pro lyžaře a snowboardisty sjezdovka nabízí pro dospělé i děti několik bezpečných terénních, nejen ze sněhu modelovaných, překážek pro zábavu.

Pro bezpečné vyžití je část svahu vyhrazena jen dětem. Lidé v areálu najdou například snowtubingovou dráhu pro jízdu na gumových matracích.

Lyžaři ve ski Aréně ve Vrbně pod Pradědem si mohou užít sjezdovek delších dvou kilometrů či si vyzkoušet jízdu na bobové dráze. Ve skiareálu Annaberg v Andělské Hoře připravili na sobotu 4. února retro závod 80-tých let. Účastníkům stačí dorazit ve stylovém kostýmu z osmdesátých let. Prezentace závodníků je v 18 hodin, o hodinu později závod startuje.

Horská služba od začátku sezony v Jeseníkách ošetřila kolem 350 úrazů, většinou se jedná o poranění kloubů, šlach, ale také zlomeniny. O víkendech v Jeseníkách ošetřují členové horské služby kolem dvou desítek zranění.