Lovecká sezona začíná, a tak budou mít napilno nejen myslivci, ale také policisté. Jak redakci potvrdil tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský, hony se musejí povinně hlásit.

„Účastníci honů musí sledovat, zda nemají propadlé lovecké lístky a zda jsou v pořádku průkazy zbraně. Došlo také ke změně sídla oddělení pro zbraně a střelivo z Hrnčířské 17 na Rooseveltovu 37, telefon je 974 737 301,“ upřesnil Černohorský s tím, že hony začínají počátkem října.

„Policisté tohoto oddělení ve spolupráci s dalšími kolegy budou kontrolovat hony. Nebude se jednat jen o přítomnost policie na zahájení, ale také v jejich průběhu a na konci. Kontroly se zaměří na to, zda účastníci honu nejsou pod vlivem alkoholu. Policii pak bude zajímat také to, jak je hon zorganizovaný, aby se vyloučila jakákoli nešťastná událost. Kontroly budou cílené i náhodné na celém území Opavska,“ dodal.

Redakce oslovila také některé z myslivců. „Hony na kachny už začaly. Hlavní lovecká sezona je ale až v listopadu a prosinci,“ řekl například jednatel Mysliveckého sdružení Hradisko Hlavnice Lumír Juroš.

Na hony se chystají i další myslivci

Hříbečky a oblíbený kotrč delší cestu z Jablunkova "přežili s mírnými úrazy", napsala nám Kateřina Bílská z Havířova k úlovku z 23. září.
FOTOGALERIE ČTENÁŘŮ: V těchto dnech si z lesů odnášejí plné košíky hub

„Budou se lovit kachny, bažanti, lišky a zajíci. My chystáme hon na prosinec. Každý rok chodí kontroly, ale nikdy nejsou problémy,“ řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Opava a mysliveckého spolku Větřkovice Zdeněk Glauder. To, že kontroly policie jsou na honech zcela běžné, potvrdil také myslivecký hospodář Mysliveckého sdružení Bítov-Těškovice Petr Bárta.

„Budeme lovit zajíce a lišky. Na honech je nejlepší to, že se všichni sejdeme. Takže je to v podstatě kulturní záležitost. Alkohol v průběhu honu nepřipadá v úvahu,“ uvedl a doplnil, že plán lovu se dělá již v létě.

Na hony se pak připravují i bruntálští myslivci a policisté. „Kontroly honů provádíme každý rok. Policisté odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál budou kontrolovat dodržování povinností vyplývajících ze zákona o zbraních a střelivu ze strany členů mysliveckého sdružení,“ informovala policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Policisté budou kontrolovat zbrojní průkazy, lovecké lístky, zbraně, doklady ke zbrani a dodržování zákazu požívání návykových látek alkohol, drogy. I přes maximální opatrnost dojde někdy při honu k nešťastné události.

Před dvěma roky se na vánočním honu postřelil ve Vajglově na Bruntálsku myslivec. Devětatřicetiletého muže při honu nešťastnou náhodou strhl k zemi jeho vlastní pes, při pádu došlo k výstřelu ze zbraně, kterou držel.

Vystřelený projektil muže zranil na levé ruce, kde mu způsobil tržnou ránu v oblasti předloktí a devastující poranění prstu. Myslivci svému kolegovi okamžitě poskytli první pomoc a přivolali záchranku.

Ilustrační foto.
Rybníky v okrese se už připravují na tradiční výlovy