Hlavní letní sezona na úzkokolejce Osoblažce propuká vždy v červnu. To už parní vlaky začínají jezdit pravidelně. Nejprve každou sobotu, později o prázdninách každý víkend.

KDO JE HOTZENPLOTZ?

Zahraniční turisty na Osoblažsko láká nejen úzkokolejka, ale také legendární loupežník Hotzenplotz. Kdo to vlastně je a jak souvisí s Osoblahou?

Osoblaha se německy jmenuje Hotzenplotz. Toto krásné zvukomalebné slovo se vybavilo německému spisovateli Otfriedovi Preusslerovi, když vymýšlel jméno pro potrhlého loupežníka.

Preusslerovi, který zemřel v roce 2013, se podařil husarský kousek. Proslavil jméno Hotzenplotz - Osoblaha po celém světě. Hotzenplotzova dobrodružství byla přeložena do více než třiceti jazyků včetně korejštiny, čínštiny, litevštiny, japonštiny nebo afrikánštiny.

V češtině se vzteklý raubíř s křivým nosem, bambitkami a noži za pasem jmenuje Loupežník Hocenploc. V němčině Hotzenplotzovi vzdorují Kasperl, který se v češtině změnil na Kašpárka, a Seppel, kterému překladatelka Petra Honsová dala jméno Pepík.

Protože na svém rodném Osoblažsku je loupežník Hotzenplotz téměř neznámý, rozhodli se provozovatelé parních vlaků přiblížit ho dětem. Hotzenplotz bude 4. června znepříjemňovat vlakovému personálu i cestujícím cestu parním vlakem, aby nebyla poklidná až moc. Pozve všechny k výletu do svého rodného městečka Hotzenplotz - Osoblaha.

BERE, CO SE MU LÍBÍ

Protože loupežnické řemeslo je založeno na okrádání bližních, proslavil se Hotzenplotz hláškou: „Beru si, co se mi líbí, proto mě všichni znají." K jeho nejtěžším zločinům patří krádež mlýnku na kávu pohádkové Babičce. Proto během akce na Osoblažce se budou pohádkové bytosti loupežníkovi Hotzenplotzovi všemožně bránit.

KNÍŽKA O HOTZENPLOTZOVI

Parní vlak vyrazí z Třemešné v 10.45 hodin, ale již od 10 hodin tam budou pro návštěvníky nachystány stánky se vším možným.

Až z moravského Kravařska na Osoblažsko dorazí přátelé z Pohádkového Poodří, kteří budou propagovat svůj projekt pohádkových bytostí. V dalším stánku, tentokrát Jeseníků, bude k zakoupení knížka o loupežníku Hotzenplotzovi, která určitě potěší nejedno dětské srdce.

V parním vlaku na děti bude čekat zábavný kvíz, ve kterém mohou vyhrát různé ceny. Po příjezdu do Osoblahy ve 12.03 proběhne oficiální zatčení loupežníka Hotzenplotze a jeho výslech před veřejností.

LOUPEŽNÍKOVA AUTOGRAMIÁDA

V Hotzenplotzově čekárně se loupežník dočká spravedlivého potrestání. Po odsouzení loupežníka čeká autogramiáda, podepíše se každému dítěti do knížky, která bude v prodeji i zde. Pro hodné děti budou připraveny hry a různé atrakce jako oblíbené jízdy na koních, které zajišťuje paní Václavíková z Minifarmy Osoblaha. Osoblažský cech zase přichystá pro všechny občerstvení.

Na cestu z Osoblahy zpět do Třemešné se parní vlak plný pohádkových bytostí vydá v 15.08 hodin. Do Třemešné pohádkový vlak dorazí v 16.39 hodin.