Jedna z lišek se před týdnem vydala na lov přímo do centra Krnova na náměstí. Muž, který viděl divoké zvíře pobíhat mezi radnicí a Priorem pro jistotu přivolal městskou policii.

„Obrátil se na strážníky v obavě, že šelma je nakažená vzteklinou. Strážníci lišku sice pozorovali také, to už ale opouštěla prostor centra Krnova a běžela směrem k archivu. Byla při tom vystrašená a snažila se před lidmi utéct nebo schovat. Z jejího chování strážníci usoudili, že nemá příznaky vztekliny a proto k jejímu odchytu nepřistoupili," popsala nedávný případ mluvčí Městského úřadu Krnov Dita Círová. Nebyl to první případ, kdy byli strážníci přivoláni k lišce, která zabloudila mezi lidi.

Případy z Polska

Podobné události byly zaznamenány také na polské straně hranice.

„Nedávno jsem seděl na návštěvě u známých. Protože bylo teplo, nechali jsme otevřené dveře na terasu do zahrady. Nevěděl jsem co dělat, když nám liška dveřmi strčila nos až do obýváku. Koukala na nás asi minutu. Když mě přešlo leknutí, ještě jsem se jí stačil zeptat, jestli si dá s námi raději kávu nebo čaj," popsal setkání s liškou Ryszard Brzezinski z polských Pielgrzymow.

V polských novinách Trybuna Opolska vyšel článek, který rekapituluje tři případy napadení člověka liškou. V prvním případě šlo o napadení zemědělce, který nemohl zahnat lišku z pole křikem, a tak na ni použil sprej. Sprejem lišku naštval tak, že ho kousla do prstu.

Trybuna Opolska zaznamenala také napadení člověka, který byl na procházce se psem. Majitel venčil svého pudla v lese, když se do pejska pustila liška tak divoce, že ji muž nemohl zahnat. Měl dokonce problém bojující zvířata od sebe odtrhnout. Třetí případ z polského pohraničí se odehrál už před dvěma roky v Kędzierzyne-Koźle, kde liška skočila do kočárku a kousla nemluvně do tváře.

Můžeme si za to sami

„Článek v Trybuně Opolske působí poněkud bulvárně, protože na jednom řádku se píše o téměř každodenním útoku lišek na lidi, ale jako příklad dává úrazy staré i několik let. Na druhou stranu je fakt, že co se týče výskytu lišek v blízkosti člověka, tak jich opravdu může být více než dřív. Trochu si za to můžeme sami," zhodnotil situaci Martin Bodešínský z krnovského Střediska ekologické výchovy (SEV).

Podle něj je pravděpodobné, že plachost ztrácí zejména lišky, které se naučily hledat bezpracnou kořist v okolí popelnic, na skládkách a na silnicích.

„Není to v zásadě nic nového. Dříve se hladové lišky odvážily do kurníků, ale těch na venkově ubylo, takže se dnes orientují víc na popelnice. Buď konzumují přímo vyhozené potraviny, nebo se živí hlodavci, kteří tuto potravní nabídku z popelnic využívají," uvedl Martin Bodešínský, podle kterého lišky vábí také mrtvolky drobných savců, kteří každodenně zahynou pod koly aut.

Jsou lišky přemnožené?

Objevují se také spekulace, že častější setkání lidí s liškou je důkazem jejich přemnožení.

Dříve bývaly lišky často stříleny jako škodná a navíc se jejich kožky daly výhodně zpeněžit. Je možné, že myslivcům se příliš nechce utrácet za střelivo na lišky, které nejsou jedlé a jejich kožky se nevykupují. Příčinou přemnožení lišek může být i výrazné zlepšení zdravotního stavu celé populace. Přestože lišky jsou mylně považovány za častého přenašeče nejen prašiviny, ale také vztekliny, tak od roku 2002 nebyl v České republice u lišek zaznamenán žádný případ této smrtelné choroby. Je to díky projektu plošné orální vakcinace, do kterého se zapojili myslivci, veterináři i piloti letadel.

Čaková: poslední případ vztekliny

Přestože setkání s liškou, která je nakažená vzteklinou, je velmi nepravděpodobné, ostražitost je vždy na místě. Veterinární správa doporučuje u každé příliš krotké lišky preventivně postupovat tak, jako kdyby se opravdu jednalo o vzteklinu.

„Poslední ohnisko vztekliny v okrese Bruntál bylo indikováno v roce 1996 v Čakové. Od roku 2002 je celá Česká republika vyhlášena jako vztekliny prostá. Velkou zásluhu na tom mají i myslivci, kteří roznášeli po lesích orální vakcínu. Později se shazovala také z letadel. Byla to kostka výrazně zapáchající rybinou a uvnitř byla ampule se sérem. Tu liška prokousla a byla tím pádem očkovaná proti vzteklině. Pravdou je, že u sousedů v Polsku vzteklina stále je a liška nerespektuje hranice. Situace se lepší, protože už také tam postupují systémem orální vakcinace a jistě polští kolegové vzteklinu u lišek už brzo zlikvidují," uvedl Čestmír Pavlík z Okresní myslivecké jednoty Bruntál.