Nemám kde zaparkovat? Chci parkovat co nejblíž domu? Vjedu na trávník. Tak zřejmě vypadá myšlení bezohledných řidičů. Zůstávají po nich hluboké vyježděné stopy aut na podmáčených trávnících, bláto a poničená zeleň.

„Taková situace jako letošní jaro snad ve městě ještě nebyla, mnozí řidiči nemají zábrany a parkují vozidla na travnatých plochách, aby nemuseli od auta na cestě k domu přidat ani krok navíc,“ zhodnotila situaci mluvčí vrbenské radnice Alena Kiedroňová.

Stejný problém řeší také Krnov.

„Řidiči, kteří využívají pro parkování svých vozidel travnaté plochy, způsobují nemalé škody. Obzvlášť teď, po zimě, vozidla po sobě zanechávají vyježděné hluboké koleje. Pracovníci odboru životního prostředí následně musejí řešit, kdo a za kolik peněz trávníky znovu srovná a oseje,“ uvedla Dita Círová, mluvčí krnovské radnice.

Zahrádkářka paní Ludmila Müllerová
Jaro je tady! Kdo zahradě dá, co potřebuje, bude mít úrodu i v mizerném roce

Rozježděné trávníky nejspíš souvisí s tím, jak často si majitelé aut stěžují na nedostatek parkovacích míst. Ta ve městech postupně přibývají, ne však tak rychle, aby uspokojila potřeby ve všech lokalitách.

Také je otázka nakolik je únosné, aby zelené plochy stále ustupovaly vybetonovaným parkovištím.

„Ve Vrbně vloni přibyla parkovací místa v ulici Husova, ale také na náměstí Sv. Michala. S řešením parkování počítáme také v záměrech regenerace sídlišť. Lidé musí mít trpělivost, jenže také ohleduplnost. V některých rodinách už je několik vozidel, to pak kapacita parkovišť samozřejmě nestačí. Přesto tvrdím, že parkovací místa lidé ve městě najdou, jen to nemusí být přímo u vchodu do jejich bytového domu,“ řekla starostka Vrbna pod Pradědem Květa Kubíčková.

S neukázněnými řidiči lze bojovat například tak, že se na okraj trávníku umístí velké balvany. To ale také samozřejmě není levné. Za parkování na trávníku jsou také udělovány pokuty, řidiči jsou za přestupek voláni k přestupkové komisi.

Hnízdo čápa bílého. Ilustrační foto.
OBRAZEM: Na svá hnízda v regionu se vrátili čápi

Otázka pro Dušana Martiníka z odboru životního prostředí Městského úřadu Krnov:

Řidiči parkují na zelených plochách, vjíždí na trávníky a ničí je, kde v Krnově je situace nejhorší? Jakou pokutu může řidič dostat?

„Největší problémy máme u prodejny barev a laků v ulici Boženy Němcové, u budovy školy na náměstí Míru a po celé délce Opavské ulice, kde zejména u lékárny a pivnice Kotelna vyježděné koleje zabíhají až dva metry do plochy trávníku. Někde s tímto zlozvykem bojujeme tak, že na okraj trávníku umístíme velké balvany. Za opravy rozježděných ploch zaplatíme ročně desítky tisíc korun, v případě instalace velkých kamenů se cena zvyšuje za samotný materiál a jeho dopravu na místo. A pokuta? Pokud řidič kvůli parkování na trávě skončí před přestupkovou komisí, může ho to stát až 30 tisíc korun.“