Natřít podlahu, vysmýčit pavučiny, utřít prach a nainstalovat expozice. Na zámeckých chodbách je v posledních dnech opravdu rušno. A není divu do začátku turistické sezony mnoho času nezbývá.

A nač se mohou návštěvníci letos vlastně těšit? Ze stálých expozic nově zámek představí třeba psací stroje nebo výstavu věnovanou poštovním známkám připravenou ve spolupráci s pražským Poštovním muzeem. A přízemí nabídne atmosféru daleké Afriky. Na novou zámeckou sezonu se ale mohou těšit hlavně děti, pro ně je připraveno hned několik zajímavostí.

„Tady budou dřevěné hračky, v této místnosti chystáme výstavu loutek a tady bude všude stavebnice Merkur zde bude stát těžní věž, Petřínská věž kousek dál vlak a nádraží…" provází kastelán zámku Jaroslav Hrubý jednotlivými místnostmi, které sice ještě většinu svých pokladů skrývají v krabicích, ale leccos už zvědavému oku napoví.

Chybět nebudou ani krátkodobé výstavy a akce kromě tradičních jarmarků, koncertu skupiny Alchemy nebo noční prohlídky třeba fotografie česko-polského příhraničí z ptačí perspektivy, výstava velkoplošných obrazů Zdeňka Věrčáka i výstava keramiky samotného kastelána Jaroslava Hrubého.

Na první trojvernisáži při slavnostním zahájení sezony se pak představí polští fotografové, obrazy opavského malíře Jindřicha Stanii i obrazy a keramika krnovské umělkyně Jany Eichlerové. „Výstavu jsme s paní Eichlerovou připravovali už loni. Bohužel ale paní onemocněla a zemřela. Tak jsme se domluvili s jejím manželem, že jí uděláme výstavu na zahájení sezony tak, jak jsme jí to slíbili," popsal kastelán zámku i smutný příběh první z výstav.

Práce jsou v plném proudu, připravuje se i samotný zámek. Ten se opět ocitl pod lešením. Je potřeba ještě před zahájením sezony opravit balkon, který kvůli nekvalitně provedeným opravám při celkové rekonstrukci mokvá. Až po odkrytí stávajícího oplechování se ale ukázalo, že škody jsou větší, než se čekalo. Balkon tak teď čekají jen nejnutnější opravy.

„Teprve až stěny pořádně vyschnou, můžeme v opravách pokračovat. Ale to nebude dřív než v říjnu," dodal Jaroslav Hrubý. I přesto ale začátek nové zámecké sezony nic nezhatí a první návštěvníky linhartovský zámek přivatá už v sobotu 25. května.

Daniela Husarová