"Šlo především o čerpání vody z přízemí rodinných domů a sklepů v obcích Tvrdkov, Horní Město a Rýmařov, ale i z výtahových šachet obytných domů v Rýmařově. Hasiči také museli z komunikací odstraňovat bahno, které přiteklo z polí. Zbytek Moravskoslezského kraje byl vesměs od přírodních nehod uchráněn. Tyto události si zde nevyžádaly žádné zranění," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. 

Ilustrační foto.
OBRAZEM: Život v Česku se vrací do normálu. Co utkvělo v paměti fotografům?

Ve Václavově u Bruntálu zasáhl v neděli odpoledne blesk vzrostlý jasan. Rozštípl ho na několik částí. Kus Jasanu se při pádu odrazil od zahradní chatky. V ní začala hořet elektroinstalace, kterou majitel dokázal sám uhasit práškovým hasicím přístrojem. Pak zjistil, že má poškozené elektrické rozvody i v nedalekém rodinném domě. Škody celkově odhaduje kolem 40 tisíc korun. Škoda vznikla také na dřevěném plotu od spadlých větví. 

"Hasiči zde zkontrolovali uhašení termokamerou a potom zabezpečili prasklý strom čtyřmi upínacími pásy. O pokácení stromu se pro velmi špatnou příjezdovou cestu ke stromu postaral starosta obce s místní jednotkou hasičů, kromě jiného také s pomocí lesního stroje Lakatoš," doplnil Kůdela s tím, že v neděli odpoledne musela být kvůli sesuvům půdy a pádům stromů uzavřena silnice mezi rýmařovskou místní částí Ondřejov a Dlouhou Loučkou, která už patří pod Olomoucký kraj.

Polská armáda v Pelhřimovech obsadila obecní pozemek, který patří Slezským Rudolticím. Vojáci se samopaly zakázali Čechům návštěvy česká kapličky.
Polská armáda zakázala přístup k české kapličce

Moravskoslezští hasiči zde odstraňovali desítku popadaných stromů. Nejvážnější povodňová situace nastala v Dlouhé Loučce a Šumvaldu, ohrožená je i Nová Dědina. „To, co teď zažíváme, tady snad v historii nikdo nepamatuje. Oslava ukázala svoji sílu, bylo to neskutečně rychlé,“ popsal povodně na řece Oskavě starosta Uničova Radek Vincour.

Na druhý stupeň povodňové aktivity v noci klesla Oslava v Dlouhé Loučce před 3. hodinou. Hladina byla před 7. hodinou na 171 centimetru a stále postupně klesá. Výstraha meteorologů platí pro Uničovsko, Zábřežsko, Litovelsko, Šternbersko, část Šumperska a Jesenicka ještě do 11. hodiny.