Chodci, kteří se v Krnově chtějí dostat na opačnou stranu Hlubčické ulice v místech mezi bývalým ředitelstvím Pegy a sídlem Charity, mají smůlu.

Schází zde přechod pro chodce, takže musí různě improvizovat. Ani učitelky nedokážou vysvětlit školákům, jak mají správně a bezpečně přejít Hlubčickou ulici, protože přechod není ani na opačné straně křižovatky.

Kam za nejbližším přechodem

Nejbližší přechod na Hlubčické ulici je až u Flemmichovy vily, konkrétně na křižovatce Hlubčické s ulicemi U Jatek a Tolstého. Na opačnou stranu vozovky lze bezpečně přejít také před náměstím na ulici sv. Ducha, ale v obou případech je to pro chodce velká oklika a dlouhá zacházka.

Podle krnovského místostarosty Michala Brunclíka (ČSSD) vedení města i úředníci o složité situaci chodců vědí, ale nebude jednoduché najít řešení.

Za vše mohou normy

Nelze zde domalovat zebru, protože komunikace nesplňují současné normy. „Podle nich lze přechod pro chodce povolit a umístit pouze tam, kde je komunikace užší než sedm metrů, což v těchto místech nevychází," uvedl místostarosta Michal Brunclík, podle kterého by mohlo pomoct jedině rozsáhlé přepracování křižovatky.

„V tuto chvíli je již zpracována studie celkového přepracování křižovatky, kterou pro nás připravila speciální projekční firma, jež se věnuje dopravním stavbám. V letošním roce bychom chtěli pořídit vyšší stupeň projektové dokumentace: pro územní rozhodnutí, stavební povolení a pro realizaci stavby.

Takže v roce 2015 by všechny stupně projektové dokumentace měly být k dispozici a pak už to bude jen o tom, aby zastupitelé schválili patřičné finanční prostředky," uzavřel místostarosta Michal Brunclík.