Na vidličku napíchnete Pradědovu husu s jablky, Rýmařovskou roštěnou nebo hovězí maso s rejvízským křenem. Jeseníky budou mlaskat nad vynikajícím jídlem až do konce září.

Do festivalu Chuť Jeseníků se zapojilo přes dvacet restaurací a hospůdek v Olomouckém i Moravskoslezském kraji. V našem okrese si mohou jít zájemci pochutnat v Rýmařově v hotelu Slunce, v Malé Morávce v hotelu Kamzík a v restauraci Pod Kapličkou, v hotelu Figura na Ovčárně, na Kolibě ve Starém Městě a v restauraci přímo na vysílači na Pradědu.

„Návštěvníci je poznají podle samolepky umístěné u vchodu do restaurace nebo si jejich seznam mohou najít na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz. Každá ze zapojených restaurací bude nabízet nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu, a to od poloviny června až do 30. září,“ představila projekt Tereza Schreiberová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které celou akci organizuje.
Mezi restauracemi, kde budou kuchařské týmy připravovat tradiční jídla Jeseníků, nebude scházet ani nejvýše položená hospůdka v oblasti Jeseníků Praděd vysílač nebo restaurace Kolštejn v malé vesničce Branná či oblíbená restaurace ve čtyřhvězdičkovém hotelu Diana v lázeňské obci Velké Losiny.

„Se sdružením Jeseníky přes hranici spolupracujeme již dlouho, proto jsem nezaváhal ani minutu a do Chuti Jeseníků se okamžitě zapojil. Pro naše hosty připravujeme skutečně výjimečný gastronomický zážitek. Sám jsem byl velmi překvapen, jaké kulinářské poklady historie našich hor ukrývala,“ lákal na dobroty, které připravuje jeho restaurace Tomáš Drápal, provozní manažer restaurace Kolštejn v Branné.

Vysoké ambice z hlediska kvality jídla má čtyřhvězdičkový hotel Diana ve Velkých Losinách.

„Věříme, že návštěvníkům festivalu přineseme ten nejvyšší kulinářský zážitek. Výběru surovin i samotné přípravě věnujeme maximální pozornost. Hosté v našem menu najdou doslova krásu, vůni a chuť celých Jeseníků,“ věří svému týmu David Křepský, obchodní manažer hotelu Diana.

„Festival si klade za cíl seznámit obyvatele Jeseníků a hlavně turisty s tradiční regionální gastronomií a vybudovat skutečně vyhledávaný festival. Vždyť jídlo má rád přece každý. Nejlepším výsledkem by bylo, kdyby se tradiční jídla našich hor trvale vrátila na jídelní lístky restaurací a do domácností,“ doplnila Schreiberová.