„Do gastronomického festivalu se zapojilo dvacet restaurací po celých Jeseníkách: od Šumperka přes Dolní Moravu, Rýmařov, až po Jeseník. Účastní se jej i nejvýše položená restaurace na vysílači Praděd," řekla hlavní pořadatelka akce Tereza Schreiberová. Lidé mohou ochutnat speciality vedle restaurace na Pradědu třeba v hotelu Slunce v Rýmařově, v Andělu v Andělské Hoře nebo v Avalanche v Dolní Moravici.

V nabídce pokrmů nechybějí polévky, hlavní jídla ani dezerty. Milovníci dobrého jídla se mohou těšit například na masové kuličky v nudlovém těstě nebo frýdberský salát. Každá restaurace podává nejméně jedno kompletní menu. „Zdejší kuchyně byla prostá. Byla sezonní, kalorická, maštěná špekem nebo sádlem, protože místní lidé pracovali fyzicky a mohli si to dovolit. Vařilo se z čerstvých surovin, z toho, co dal dům," řekla Bohumila Tinzová, odborná garantka gastronomické přehlídky. Specialitou slezské kuchyně, která byla typická pro Jesenicko, bylo časté provázání sladkých a slaných chutí. Vynikala také mnoha druhy knedlíků.

„S čím se mohou Jeseníky chlubit, jsou jedlé jeřabiny. Používaly se místo hrozinek, brusinek, k výrobě pálenek či likérů," doplnila Tinzová.

V letošním roce se chtějí pořadatelé gastronomického festivalu zaměřit na kvalitu jídel. Přiznávají, že loni nebyla ve všech restauracích ideální.

„Málokterý kuchař si dokáže představit, jaká to jsou tradiční jesenická jídla. Letos jsme proto zapracovali na kvalitě a pustili se i do podrobnějšího zkoumání tradičních receptů," řekla Schreiberová.

Deset kuchařů z restaurací, které se do akce zapojily, se účastnilo specializovaného kurzu vaření. Hosté mohou servírovaná menu a jejich kuchaře také hodnotit.

„Přes léto nás čeká soutěž ve vaření amatérů. Bude se odehrávat ve stylu oblíbeného televizního pořadu Prostřeno," prozradila jednu z novinek Schreiberová.

Lidé budou moci „ochutnávat" Jeseníky až do konce září. Seznam restaurací i bližší informace o festivalu najdou na webových stránkách www.chutjeseniku.cz. (pek)