„Měli jsme návštěvnost nejméně o čtvrtinu vyšší než loni, což je znát. V Olomouci bylo třeba pětatřicet stupňů, u nás příjemných šestadvacet," konstatoval František Kaštyl, majitel areálu v Petříkově, kde v letní sezoně funguje bobová dráha. Populární atrakce je svého druhu jediná v Jeseníkách. Nyní už se středisko připravuje na zimu. Pokud ovšem nějaká bude.

„Ztrátu ze zimy jsme alespoň trochu v létě zmírnili a vydělali si na další sněžné dělo. Ale o nějakém zisku se nedá mluvit. Peníze musíme dál do vybavení investovat," dodal František Kaštyl.

O mimořádně velké návštěvnosti hovoří také ve středisku K3Sport v Koutech nad Desnou. Tam byl v létě největším tahákem sedmnáctikilometrový sjezd na koloběžkách. Jedná se o nejdelší trasu svého druhu v republice. Turisté mají navíc zajištěný dobrý servis. Speciální koloběžku si mohou zapůjčit u horní nádrže Dlouhé stráně, kde je výchozí bod sjezdu. Dojedou pak až na náměstí areálu, kde dopravní prostředek vracejí.

„Tato aktivita byla opravdu bomba a snažili jsme se návštěvníkům zajistit komfort, aby nemuseli koloběžky tahat nahoru lanovkou. Přepravujeme jim je sami," vysvětlil ředitel areálu Petr Marek.

Podobně velký zájem je o sjezdy na horských kolech, které často vyhledávají i bikeři ze zahraničí. Do areálu dosud míří i zástupy pěších turistů, které zase láká výlet na horní nádrž. Tam se již několik let dá pohodlně vyjet lanovou dráhou. Letní sezona v Koutech nad Desnou končí až na konci října.

Stěžovat si o prázdninách nemuseli ani ubytovatelé. „Obsazenost chat a chalup byla letos neuvěřitelně vysoká, lidé opravdu hromadně utíkali z tepla. Často si pobyt přihlašovali na poslední chvíli, když zjistili, že teploty mají šplhat vysoko. Také více lidí trávilo dovolenou doma místo v zahraničí, hodně klientů nám řeklo, že z obav rušili dovolené v Řecku, Tunisu či Egyptě," sdělila Alena Klimešová, majitelka cestovní agentury Chatař, která pronajímá soukromé objekty v Jeseníkách.

Podobnou zkušenost potvrdila také provozovatelka horského hotelu na Ovčárně pod Pradědem Renata Figurová. Lokalita v okolí nejvyšší moravské hory patří v létě i zimě k nejvyhledávanějším v Jeseníkách.

„Měli jsme obsazeno, z velké části se ale jedná o hosty, kteří se k nám pravidelně vracejí," řekla Renata Figurová.