K řadě opatření, která se ve státních lesích před Vánoci přichystala, patří například prostřih korun stromků, který se dělá proto, aby se snížila jejich estetická hodnota. Účinný je také chemický postřik. „Stromkům neublíží, ale zloděje odradí silným zápachem," uvádí Venuše Pochotová z podniku Lesy ČR.

V posledních letech je největší zájem o kavkazské jedle. Ty ale v českých a moravských lesích nerostou. A pro pár smrčků nemá cenu riskovat. „Posilujeme lesní stráže, které mohou za krádež stromku na místě udělit blokovou pokutu dosahující až 15 tisíc korun," upozorňuje Václav Lidický, výrobně technický ředitel státního podniku Lesy ČR.

K Vánocům patří také jmelí. Podle Lesního zákona je jeho sběr v lese zakázán. Vlastník lesa může z tohoto zákazu udělit výjimku. „Ročně se jich vystavíme několik, s podmínkou, že lezci nepoškodí strom a mají příslušná osvědčení," dodává Václav Lidický.

Při nelegálním trhání jmelí může lesní stráž trhače jmelí na místě pokutovat až dvěma tisíci korunami a ve správním řízení až pěti tisíci korunami. Není vyloučena ani náhrada škody. Většina jmelí se ale trhá na listnatých stromech, tedy v alejích mimo les nebo na zahradách, kde je sběr jednodušší.

Gabriela Mathiasová