Laser dokáže na stovky metrů zasáhnout do oka řidiče nebo pilota. Paprsek je tak intenzivní, že pokud rovnou nezpůsobí trvalé poškození zraku, určitě zasaženého člověka na několik vteřin vyřadí z činnosti. Po oslnění je řidič nebo pilot dezorientovaný a po určitou dobu vůbec nic nevidí.

Jak moc je to nepříjemný zážitek, o tom by mohl vyprávět řidič, který v sobotu 13. ledna projížděl Krnovem.

Bylo už po 19. hodině, takže oko adaptované na přítmí je citlivé na každé oslnění, třeba jen dálkovými světly. Laserový paprsek řidiče oslnil v ulici Dobrovského v obzvlášť nebezpečné dopravní situaci. Bylo to při vjezdu do zatáčky, v níž se nachází křižovatka.

Řidič oslepený laserovým paprskem sice dokázal zastavit dřív, než došlo k nehodě, ale byl nečekaným útokem na svůj zrak velmi rozrušený.

„Řidič přivolal strážníky Městské policie Krnov a ti viníka vzápětí vypátrali. Jednalo se o čtrnáctiletého hocha, který z okna bytu zkoušel funkčnost laserové tužky,“ popsala případ mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Krnovský případ, kdy dětská hra s laserem málem skončila tragédií, připomíná podobnou událost z Prahy, která se odehrála došlo 22. srpna večer.

Tehdy policejní vrtulník mířil z Prahy na jižní Moravu zachránit život pacienta, ke kterému měl dopravit rgán určený k transplantaci. Přestože pilot byl krátce po vzletu zasažen zeleným laserovým paprskem, který na něj mířil z některého bytů v Praze-Ruzyni, nebezpečnou situaci zvládli a svou misi úspěšně dokončil.

Policie asi tři měsíce po incidentu oznámila dopadení nezletilého pachatele. Nejdřív se expertům podařilo vytipovat konkrétní dům, ze kterého někdo laserový paprsek namířil k obloze. Ukázalo se, že pachatelem byl šestiletý chlapec, kterému nebezpečnou hračku koupila maminka.

„Na vrtulník prý laserem blikal proto, že se ve svém pokoji před spaním nudil a tímto způsobem se bavil,“ uvedl k loňskému případu policejní mluvčí Tomáš Hulan. Přestože takové zacházení s laserem lze kvalifikovat jako trestný činu obecné ohrožení, vzhledem ke svému věku chlapec může dostat leda tak zaracha od rodičů.

Protože celosvětově je laser dostupný a přibývá podobných útoků na auta a letadla, výrobci už testují speciální ochranné brýle pro piloty, kolem letišť se vytyčují ochranná pásma se zákazem laserů a zákonodárci diskutují jak regulovat prodej aspoň těch nejnebezpečnějších přístrojů.

Mezi prvními na problematiku volně prodejných laserů upozornil poslanec s senátor za ODS Petr Bratský.