Řada lidí se totiž chce osobně podívat do míst, která je zaujala v televizi či na plátně. „Podíleli jsme se již na řadě filmových projektů. Z těch známých jsou to například filmy Díra u Hanušovic, Krásno, Kvarteto nebo Miluji tě modře,“ vysvětlila Lenka Dusová, která je zároveň i ředitelkou Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Ve spolupráci s kanceláří vznikl například také dokumentární snímek v cyklu Národní klenoty II, jež se natáčel v Ruční papírně Velké Losiny. I pro další dokumenty se kanceláři podařilo vyhledat místa malebné i drsné přírody Jeseníků, která diváci mohli vidět v cyklu Toulavá kamera.

Lenka Dusová také stojí u zrodu třídílného dokumentu, který mapuje čarodějnické procesy. Ty v 17. století citelně zasáhly Šumpersko i Jesenicko a upáleny či popraveny byly desítky nevinných obětí. Trilogie by měla být dokončena letos, o jejím uvedení se už jedná s televizními stanicemi.

„Pocházím z Jeseníků, tak mě napadlo pátrat v historických pramenech a rozšířit tak povědomí co se tu odehrávalo. Zároveň se divák seznámí se zdejšími krásnými a zajímavými místy,“ vysvětlila Dusová.