Byl mrazivý březnový večer. Tak jako jindy se vydaly členky občanského sdružení Kočky Bruntál do kočičího útulku Princovo na Žlutém kopci.

„V místech mezi rodinnými domky pod obchůdkem Květinky u Zdeňky jsme se uprostřed cesty setkaly s pobíhajícím, viditelně zmateným psem," popsala setkání s opuštěným labradorem Dagmar Veselá z občanského sdružení Kočky Bruntál.

Přesto, že k sobě ženy psa lákaly, bál se k nim přijít. Podle všeho se ztratil svému páníčkovi, ale nebylo vyloučeno, že se jej takto snažil jednou provždy zbavit nezodpovědný majitel. To si zachránkyně z Bruntálu myslely proto, že byl pes opatřen psím postrojem.

„Nevěděly jsme jestli se do nás v dané chvíli zakousne a prožene nás, nebo jestli má strachu více než my a dá se odchytit," popisovala záchrannou akci Dagmar Veselá z Bruntálu.

V evidenci psů města pes nebyl

Ochránkyně opuštěných koček se to rozhodly risknout. Osud labradora jim nebyl lhostejný už proto, že se obávaly o jeho další osud.

Nejenže panovala zima a v ulicích ležel sníh, byl také hustý silniční provoz. Hrozilo, že psa co nevidět někdo zajede. „Rozhodli jsme se, že mu za každou cenu pomůžeme. Začali jsme si s ním hrát na honěnou. Povedlo se," uvedla Veselá. Bylo sice fajn, že mělo zvíře na krku známku, ta ale neodpovídala bruntálské evidenci psů.

Tváře obětavých zachránkyň se ve chvíli rozjasnily ukázalo se, že číslo na psí známce je číslo telefonu na majitele. Ženy ihned majitele kontaktovali. Psa skutečně postrádali a prozradili, že jde o fenu jménem Betty, která se jim ztratila v lese během běžkování.

Následné setkání labradorky s páníčky bylo velmi dojemné. Betty měla to štěstí, že se jí ujaly ženy, které mají ke zvířatům více než vřelý vztah a ne třeba někdo, kdo jí mohl ublížit.

„Všímejte si ztracených zvířat, pokuste se jim najít jejich majitele i třeba za pomoci policie. Každé vaše malé povšimnutí a informace nám nebo policii zachrání zvířeti už i tak náročný a krátký život mezi námi," dodala Veselá s tím, že se mohou případní nálezci opuštěného zvířete ozvat útulku Princovo na telefon 776 839 044.