Závod O putovní pohár starosty Města Albrechtic soutěž, která se konala poprvé, přesto má ale za sebou bohatou historii, i když pod jiným názvem.

„Tohle je první ročník, tento závod ale pořádáme už deset let a je to na Bruntálsku nejdéle trvající kynologický závod. Chtěl bych poděkovat panu starostovi Luďku Volkovi, že převzal záštitu nad tímto závodem a také všem zastupitelům, kteří nám velmi pomáhají a bez jejichž podpory bychom se těžko obešli," uvedl za pořadatele Stanislav Konečný.

Soutěžilo se podle národního i mezinárodního řádu a závodníci museli prokázat, jak jejich svěřenci zvládají cviky poslušnosti, jak ovládají umění stopovat i to, jak se umí postavit nepříteli při nácviku obrany. Na vše přísně dohlížel rozhodčí Josef Havránek, který soutěžícím neodpustil ani sebemenší chybu. Přesto při hodnocení závodu tak přísný nebyl.

„Samozřejmě je to závod, ale přesto nejde až tak o to, kdo vyhraje. Důležitější je, aby si mladí psovodi, kteří ještě nezávodili, mohli toto prostředí vyzkoušet. Protože závody, to jsou hlavně nervy a i já sám jsem pokaždé trochu nervózní, i když už závodím několik let," shrnul Havránek.

Nejmladší závodnicí byla jedenáctiletá Vendulka Mičková, která se mezi zkušenějšími kolegy neztratila i přesto, že svou fenku cvičí teprve pár dní a svou daň si vybrala i zákeřná nervozita.

Na závody jako divák zamířil také Jan Golombek, legenda mezi českými kynology. Na cvičišti se setkal i s nejmladším zástupcem kynologické obce, teprve šestiletým Filipem Konečným, který ale už ve svém věku sbírá pod dohledem babičky a dědy první kynologické zkušenosti. Nejstaršího a nejmladšího pejskaře tak od sebe dělilo neuvěřitelných 73 let.

Putovní pohár pro vítěze prvního ze tří závodů si zatím převzalo družstvo z Budišova nad Budišovkou. Celkovou vítězkou v jednotlivcích se pak stala Lenka Gálová. Soutěžící teď čekají ještě další dvě kola, nejprve v Budišově nad Budišovkou a poté i v Oticích, kde se rozhodne o celkovém vítězi.

Daniela Husarová