Kdo by si pomyslel, že film o smrti, nemoci, stárnutí, porážce jehněte a partě chlápků na samotě u lesa bude taková zábava? Jejich vybroušené hlášky typu „Škoda, že jsem tu cyklistiku neobjevil dřív“ mají šanci zlidovět. Není divu, že právě tento vydařený film Cukr a sůl reprezentoval českou studentskou tvorbu v San Sebastianu.

Film Cukr a sůl natočil režisér Adam Martinec, který pochází z Krnova. Kromě obvyklého děkování spolupracovníkům, České televizi a FAMU poděkoval také Nachmelené opici, protože parta před kamerou se skládala z neherců, kteří museli vypít hodně piva, než jim hlášky plné sprostých slov plynuly z úst tak přirozeně, jak žádal scénář.

Krnovské kino Mír při premiéře filmu Cukr a sůl zažilo potlesk v sále. Z Krnova pochází nejen režisér Adam Martinec a kameraman David Hoffmann, ale také v hlavních rolích si zahráli Krnováci Jan Kyjak, Luboš Velička, Karel Martinec a Mirek Majnuš.Zdroj: Deník / František Kuba

Krnováci Jan Kyjak, Luboš Velička, Karel Martinec a Marek Majnuš dostali ve filmu stejný prostor jako jediný herecký profesionál Leoš Noha. Každý z nich se převtělil do své postavy, nebo spíš zahrál sám sebe, protože jejich chlapské průpovídky působily na plátně zcela autenticky.

„Velký dík patří rodině Válkových, která nám poskytla chatu, na které jsme mohli spoustu dní spát, plánovat, natáčet i užívat si. Vím, proč je vás v hledišti tolik. Přišli jste na krnovské hvězdy, které jsou tam obsazené. Jsou to hrdinové, kteří mi věnovali spoustu svého volného času a energie a byli nám ve všem nápomocni. Prostě byli skvělí,“ uvedl film režisér Martinec a poděkoval také původní partě chlapíků, kteří jezdí na chatu Lač přes třicet let a inspirovali ho k natočení filmu tím jak spolu komunikují a jak se umí bavit.

„Chci tento film věnovat Staňovi Pavlicovi, který se premiéry nedožil, ale byl hnacím motorem toho, proč film vznikl. Nevím, jestli to mám říkat takto smutně, když Staňa by se určitě smál a byl by rád, že to může vidět na plátně,“ dodal Martinec a představil publiku i kameramana Davida Hoffmanna z Krnova, se kterým natočil už třetí krátký film.

Jako bonus promítl Adam Martinec film „Portrét mé rodiny v mém 13. roce“, ve kterém izraelský režisér Omri Dekel-Kadosh hraje režiséra, co režíruje svého otce. Martinec totiž obsadil do filmu svého otce. Chtěl dát divákům podnět k zamyšlení jaké to je, když se když se vztah otec a syn smísí se vztahem herec a režisér.

Josef Moravec v úvalenské pálenici U hranice kvas nejen vypálí, ale podle přání zákazníka také odborně založí a ohlídá optimální zralost.
Z palíren v těchto dnech voní letošní hruškovice
Zastupitelstvo Nových Heřminov dnes má sedm členů. Na ustavující schůzi si Heřminovští zastupitelé odhlasovali, že po příštích komunálních volbách jich bude devět. Chtějí aby Kunov měl větší šanci zvolit své zastupitele.
Nové Heřminovy se už chystají na možnost, že získají Kunov