Vystupujete jako Elvis Presley. Jak jste se k tomuto koníčku dostal? 

Elvis je moje srdcová záležitost již od mala, asi od čtyř let. Poslouchal jsem ho na tátově starém magneťáku, kde měl nahrané samé pecky 60. let, jako například Bee Gees, Beach Boys, Shadows, Cliff Richard a spoustu dalších.

Pavel Pavlevský
*14. 7. 1969 v Krnově
Vyučil se na OSP Bruntál. Tatínek je Makedonec, maminka Češka. Má dvě dcery a mladšího bratra.
Jak sám říká, Elvis je jeho srdeční záležitostí už odmalička. Muzikální byl už jako dítě, v deseti letech už hrál na bicí v několika kapelách, na vojně pak ve vojenské kapele.

Jsem od mala muzikální dítě, hrál jsem už od deseti let na bicí v několika kapelách, na vojně ve vojenské kapele a po vojně také v jedné rockové kapele. Miluji jakoukoliv muziku, ale Elvis mě bral pořád, a tak když se kluci z kapely rozhodli, že udělají revival Queen, já jsem začal vystupovat jako Elvis.

Spousta mých známých říkávala, od mala miluješ Elvise a zpěv, tak proč nezkusíš vystupovat jako Elvis? Lidé ho milují a budou milovat dalších sto let! Bál jsem se, že to nedokážu, ale díky pevnému odhodlání, obrovské píli (dva roky hodiny zpěvu, angličtina, zhlédnutí jeho filmu i koncertu) a tehdejšímu managementu jsem to nakonec zvládl.

Samozřejmě to nebylo ze dne na den, i když jsem zpíval od mala, bylo třeba zpěv vypilovat k dokonalosti na soukromých hodinách zpěvu u mé kamarádky, zpěvačky a učitelky zpěvu a hudby Marušky Veliké, které jsem dodnes velmi vděčný. Moc mě naučila jak pracovat s hlasem i v takových situacích, když máte takzvaně knedlík v krku. (smích)

Jaké je vaše oficiální povolání? 

Jsem vyučen zedníkem, ale v životě jsem cihlu nedržel v ruce. (smích) Nikdy mě to nebavilo. Ale táta vždy říkával, bez výučního listu nejsi nic. Nakonec jsem vyzkoušel spoustu zaměstnání, kde mi vycházeli vstříc ohledně vystoupení tak, abych mohl jezdit. Nejdéle jsem dělal i s bráchou v restauraci, kterou vlastní náš strejda. Práce s lidmi mě vždy bavila.

Pavel Pavlevský neboli Krnovský Elvis.Zdroj: Martin HradečnýKde všude vás mohou lidé vidět?

Fanoušci mě můžou vidět na různých festivalech, dnech obce apod. Zpívám na svatbách, narozeninách, firemních akcích.

Elvis byl proslulý mimo jiné i svými kostýmy. Kolik jich doma máte? 

Mám doma celkem šest kostýmů, které si nechávám šít u paní švadlenky Zdenky Volné z Ostravy, která šije v ostravském divadle pro herce a zpěváky. Má opravdu zlaté ručičky a pevné nervy, protože kostýmy šije podle katalogu originálních Elvisových kostýmů, který jsem si nechal poslat z Ameriky. Moc ji chci pochválit a poděkovat. Je prostě úžasná.

Film je postaven na reálných základech, byl inspirován skutečnými událostmi z knihy Nebáli se své odvahy. Popisuje cestu českých basketbalistů za zlatými medailemi na mistrovství Evropy v Ženevě.
Zlatý podraz s opavským Petrem Czudkem míří do kin

Jak se připravujete na vystoupení? Co na vaši zálibu říká manželka?

Dva dny před vystoupením nepiji studené nápoje a dávám hlasivkám tzv. klidový režim. V den vystoupení se nejraději ve sprše nejprve polohlasně rozezpívávám, až to nakonec vygraduje v plnohodnotný zpěv. Poté přijdou na řadu vlasy, které vyfénuji, udělám Elvisovo číro, nageluji a přestříkám silně tužícím lakem na vlasy. Elvisové s parukou nemají určitě takovou práci. (smích) Přítelkyně Veronika se mnou jezdívala, když jsem začínal vystupovat. Dnes máme dvě dcery, tak s tou mladší Emmičkou (5 let) bývá doma, starší Veronika (16 let) je na umělecké škole v Ostravě. Elvisovy písně, které mám v repertoáru, zná za ty roky už zpaměti. Vždy, když odjíždím, mě upomíná: „…a nepřeháněj to s fanynkami.“ (smích) Je velice tolerantní, i když jsme se kvůli mým fanynkám mnohokrát „rafli“.

Ve kterých městech jste již vystupoval? Které vystoupení se vám nejvíce vrylo do paměti (třeba nějakou kuriozitou)? 

Od roku 1996, kdy jsem začal vystupovat, jsem zpíval u nás v republice snad opravdu všude. Kuriozita kterou bych rád zmínil, se stala v roce 1999 ve Zlíně, kde jsem zpíval na jedné vyhlášené diskotéce. Po vystoupení jsem se převlékal na šatně celý zpocený a udýchaný, když na dveře šatny zaklepala ochranka diskotéky. Obrovský svalnatec, který mě hlídal celou dobu i během vystoupení, mi oznámil, že se mnou chce hovořit nějaká slečna. Řekl jsem mu, ať mi dá minutku, že se obleču. Pak jsem otevřel dveře a pozval milou slečnu dovnitř v domnění, že bude chtít na památku podepsat fotku. Tu opravdu chtěla, ale k ní chtěla ještě na památku přibalit mé propocené boxerky… (smích) Povídám jí s vykulenýma očima: „…a na co ti budou moje mokré boxerky???“ Já je prostě chci. Koukal jsem na ni nevěřícně ještě asi minutu, a pak jí sdělil, že bez trenek prostě domů nemůžu přijet. Pochopila situaci, sbalila fotku, dala mi pusu a už jsem ji nikdy neviděl.

Poslouchal jste Elvise už jako malý kluk? 

Navazuji na první vaši otázku, kde jsem již zmínil, že Elvise jsem slyšel poprvé ve čtyřech letech a poslouchat a důkladněji ho vnímat asi v devíti. Dodnes mám fotku, kde mě táta vyfotil jako malého prcka, jak klečím v obýváku u obývací stěny a neustále přetáčím na magnetofonu pásku tam a zpátky.

Cvičení hasičů na Cvilíně.
Hasiči nacvičovali, jak zvládnou požár kostela na Cvilíně
Poděkování za záchranu dcery posílá Marcela Steuerová Pavlovi Daňkovi, který bydlí v domku pod srázem...
Drama na Cvilíně. Žena a pes málem přišli na skále o život. Zachránil je místní

Bylo náročné se naučit Elvisovy pohyby, gesta, vystupování…? 

Elvisovy pohyby jsem zkoušel, když jsem zhlédl jeho nejlepší film Jailhouse Rock. Je to úžasný film, kde Elvis jako mladý a začínající zpěvák a herec předvádí své vlnění v kyčlích s tak dokonalým sexappealem, že v té době mladé slečny omdlévaly. Elvis si těmito pohyby vysloužil přezdívku Elvis the Pelvis (z latiny znamená pánev). Samozřejmě jsem strávil spoustu hodin před zrcadlem v předsíni a zkoušel jeho pohyby v kyčlích, jeho typický škleb, jeho vzpřímenou a elegantní chůzi a charismatický pohled jeho přimhouřených očí, kterými dostal snad každého.

Vystupujete v Krnově?

 V Krnově vystupuji asi pět let každé léto ve dvou vyhlášených zahradních restauracích, které vlastní moji dobří přátele a na Krnovských pivních slavnostech, které ve spolupráci s pivovary pořádá také můj skvělý kamarád a muzikant. Na tyto akce se vždy těším, protože se tady potkám s mými kamarády a také s lidmi, kteří milují Elvise a celý rok se těší na moji show. Velmi mě mrzí, že na Krnovských hudebních slavnostech, které pořádá město Krnov, jsem si zazpíval poprvé a naposled v roce 2005. Mnoho lidí mě zastavuje a ptají se, proč někdy nezazpíváte na hudebních slavnostech? Však jste domácí interpret. Jak máme na vaše vystoupení přijít, když tady nezpíváte? Nevím, co mám na to odpovědět. Jsem pyšný na to, že jsem z Krnova. Od roku 1996 jsem zpíval v Rakousku, Německu, Polsku, Rusku, Slovensku a vždy jsem dělal dobré jméno městu Krnov a byl jsem na to náležitě pyšný. Jsme krásné město a vedení radnice ví nejlíp, jak se prezentovat na takových akcích. Ale to už je jiná politika.

Vystupujete také v Opavě?

Ano, vystupuji na soukromých akcích. Jednu dobu jsem často vystupoval v Kartáči.

Adam Pavlík, syn Věry Špinarové, na snímku s mámou před jejím turné v roce 2013.
Sochu musí předělat, nebo zbourat, říká syn Věry Špinarové