Zasedání zastupitelstva je samozřejmě veřejné, aby se voliči mohli přesvědčit, jak zastupitelé hlasují a o čem jednají.

Jednání v hasičské zbrojnici stylově zahájí prezentace velitele Jednotky sboru dobrovolných hasičů (JSDH) Města Krnova Dan Vítek. Zastupitelům přiblíží činnost jednotky v roce 2014 a také názorně vysvětlí, jak jsou na tom hasiči s vybavením.

„Prezentace výroční zprávy naváže na malou ukázku hasičské techniky výjezdní jednotky, určené pro zásah u dopravních nehod na pozemních komunikacích. V úpravě rozpočtu budou totiž zastupitelé schvalovat částku 130 tisíc korun na vestavbu vyprošťovacího nářadí Holmatro, které jednotka získala od Moravskoslezského kraje na sklonku loňského roku," uvedl tajemník městského úřadu Igor Kozelek.

Úprava rozpočtu

Vestavba nářadí patří vedle plesu města Krnova a rekonstrukce střechy tělocvičny Základní školy Žižkova k pouhým třem novým akcím zařazeným do úpravy rozpočtu.

„Vedle toho jsou v rozpočtu navrženy úpravy, které není možné schvalovat až v březnu při přerozdělení zůstatku z roku 2014. Jedná se o akce, které byly schváleny loni a nestihla se fakturace do konce roku. V příjmech dochází jen k drobným úpravám," popsala vedoucí odboru ekonomiky a financí Marie Můčková úpravu rozpočtu, která povyšuje schválený rozpočet na rok 2015 o příjmy i výdaje ve shodné výši 130 milionů korun.

Dělení veřejné finanční podpory

Důležitým bodem jednání, na jehož projednání čeká řada občanů města, je rozdělení veřejné finanční podpory.

V oblasti sociální a prevence kriminality se jedná o sumu 4,1 milionu korun, v oblasti sportu 2,5 milionu korun na tělovýchovu a jeden milion korun na pronájmy sportovišť pro děti a mládež. Další milion korun pak zastupitelé rozdělí v oblasti kultury a zájmové činnosti.

„Zájem o dotace města je obrovský. Jen v oblasti sportu a kultury bylo předloženo celkem 183 žádostí," řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Pavlína Říhová.

Zastupitelé se budou věnovat rovněž hodnotící zprávě Zdravého města Krnova a místní Agendy 21 za rok 2014, ročnímu plánu zlepšování Zdravého města Krnova nebo problémům, vzešlým z Fóra mladých 2014 a Fóra Zdravého města Krnova 2014.

V dalších materiálech obdrží zastupitelé záměr prodeje pozemků pod domy s bytovými jednotkami, které byly v minulosti převáděné členům Okresního stavebního bytového družstva OSBD Bruntál. Projednají snížení cen nemovitostí, které město Krnov dlouhodobě neúspěšně nabízí k prodeji. Jedná se o budovy bývalé školy s jídelnou v Kostelci a soubor budov a pozemků bývalé plicní léčebny na Ježníku.