Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné, a to pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Krnov i Bruntál v tomto období mají své burčákové akce.

Milovníci vína a burčáku se opět mohou přihlásit na zájezd Pochod slováckými vinohrady, který začíná v Bruntále. Místa na zájezd se prodávají od pondělí 10. září v obchodě Next na náměstí Míru v Bruntále za 350 korun. Zájezd spojený s turistickým pochodem krajinou Slovácka mezi vinohrady je naplánován na sobotu 6. října. „Jedná se o dvaačtyřicátý ročník naší akce. Bude se koštovat samozřejmě víno i burčák. Ročně navštíví tento pochod dva až čtyři tisíce lidí,“ řekl redakci Regionu za organizátory předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák. Zahrada Flemmichovy vily, sev sobotu 22. září od 13 do20 hodin stane dějištěm třetího ročníku Burčákobraní. V zahradě se sejdou příznivci burčáku, dobrého jídla i pití, aby si užili konec léta a nadcházející podzimní rovnodennosti.

Jana Mojžíšová z MIKS Krnov k Burčákobraní říká: „Jelikož počasí v tomto roce vínu přálo, vypadá to, že zároveň půjde o jednu z posledních ochutnávek letošního burčáku. Vinaři ale přivezou i svá archivní vína, abyste si mohli nachystat domácí vinotéky na příchod chladného podzimu. K zakousnutí chystáme grilované dobroty, sladké palačinky i sýry a chuťovky a k tomu všemu vám bude hrát příjemná hudba. Prostřídáme folklor, zahraje nám klasik českého folku Vojta Kiďák Tomáško a podvečerem se k tanci i poslechu rozezní krnovská kapela BT mini. A kdo nechce pít víno z plastových kelímků, může si přímo na místě zakoupit i skleničku s logem akce,“ uvedla Jana Mojžíšová s tím, že vstupné je 30 korun, ale děti do 15 let mají zdarma. V rámci oslav Dne seniorů je vstup zdarma rovněž pro všechny občany nad 65 let.

Některé hlohy vysazené v Březinově ulici po záchranných řezech ještě obrazily, ale ne všechny. Město zahájilo reklamační řízení s firmou, která je v roce 2016 vysadila. V budoucnu s ní už nehodlá spolupracovat.
Sucho potrápilo stromy i firmy, které je vysadily