Sdružené zdravotnické zařízení (SZZ) Krnov nabízí kromě klasických postupů také alternativu jako například porod do vody. Umožní i porody bez zásahů při zachování veškeré bezpečnosti. Díky tomu je krnovská porodnice vyhledávaným zařízením. Přijíždějí do ní maminky ze vzdálených regionů, kde takové možnosti pro porod nejsou.

„Za uplynulý rok se u nás narodilo o osm miminek více než předloni. Také jsme měli na gynekologickém oddělení asi o sto operací víc a asi o tři tisíce žen navíc prošlo naší ambulancí," prozradila vrchní sestra Lenka Petřeková, když krnovskou porodnici navštívila starostka Alena Krušinová.

„Máme kvalitní porodnici a dětské oddělení s rehabilitací. Nově přibyla i ordinace praktického lékaře pro děti a dorost. Na děti u nás myslíme po celou dobu jejich vývoje a chceme jim zabezpečit komplexní péči," uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Podpora bondingu

Podle primáře gynekologicko porodnického oddělení Lumíra Studeného je krnovská porodnice rovněž nakloněna bondingu, což je proces, při kterém se tvoří úzký vztah mezi maminkou a miminkem. Základy emočních vazeb a láskyplného vztahu se tvoří už těsně po porodu, když se ještě neomyté dítě přiloží na tělo matky. Dítě instinktivně vnímá svou matku čichem, dotykem kůže i očima. Důležité je, aby matka a dítě byli spolu v kontaktu alespoň jednu hodinu po porodu bez přerušení.

Autorky knihy Bonding se loni rozhodly darovat porodnici v Krnově pomůcky na podporu bondingu v hodnotě dvacet tisíc korun.

„Naše porodnické oddělení navštívila klinická psycholožka z Ostravy, která objíždí po celé republice porodnice zapojené do programů na podporu bondingu. Jejím úkolem je srovnávat vše, co se týká podporování vazby matky s dítětem. Podle ní jsme z pohledu zásad bondingu jedna z nejlepších nemocnic v České republice. Možná i ta úplně nejlepší. To opravdu potěší," dodala Petřeková.

Titul Baby Friendly Hospital a kojení

Tatínek u porodu je v Krnově samozřejmostí. Za samotnou přítomnost otce u porodu se neplatí, nemocnice si jen účtuje poplatek za ochranný oděv, desinfekci a přezůvky pro budoucího tatínka. Pokud nejsou komplikace, může být otec přítomen dokonce i u porodu císařským řezem. „Velký zájem je také o naše partnerské pokoje, hlavně u mimokrnovských rodičů, kterých stále přibývá," dodala vrchní sestra Lenka Petřeková.

Krnovská nemocnice má od roku 2002 titul Baby Friendly Hospital, což je ocenění za podporu zdravého vývoje novorozenců a propagaci kojení. Při propuštění z porodnice je plně kojeno 96,4 procenta novorozenců a kojící matky mají možnost i po návratu domů kdykoli telefonicky konzultovat problémy, které se případně mohou vyskytnout.

Všechny pokoje v Krnově jsou roomingové pro trvalý pobyt matky s dítětem a splňují kritéria Světové zdravotnické organizace. Pro velký zájem se také navýšil počet nadstandardních pokojů o dva na dnešních šest.

Je zde také přímá návaznost na dětské oddělení a jednotku intenzívní péče. Všichni novorozenci mají na oddělení také provedena základní screeningová vyšetření včetně sonografického vyšetření kyčlí.