„Do těchto nástrojů pro endoprotetiku jsme z vlastních prostředků nemocnice investovali bezmála tři čtvrtě milionu korun. Je to investice, kterou ocení nejen lékaři, ale především pacienti, protože toto vybavení operačního sálu zpřesní průběh ortopedických operačních zákroků. Výsledkem tak bude mimo jiné i lepší rekonvalescence operovaného pacienta," uvedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Nové vrtačky a pily pro endoprotetiku a ortopedické operace velkých kostí jsou vyrobeny v nejmodernějším provedení.

„Pro operatéra tyto inovace přináší větší komfort a přesnost. Pro pacienta zase menší traumatizaci tkání a zkrácení operačního času," doplnil primář ortopedického oddělení Mojmír Svoboda. Dodal, že krnovská nemocnice již má dlouholeté zkušenosti s léčbou pacientů, kteří potřebují endoprotézy v podobě umělých kloubů.

Krnovská nemocnice společně se Slezskou nemocnicí v Opavě v této oblasti patří k nejvýznamnějším krajským nemocnicím. Za loňský rok provedli lékaři krnovské nemocnice 280 totálních náhrad kyčelních a kolenních kloubů. Čekací doba na umělý kloub je momentálně půl až tři čtvrtě roku.

Krnovská nemocnice kromě náhrady kolenního nebo kyčelního kloubu, provádí v odůvodněných případech také takzvanou poloviční náhradu, která představuje menší zákrok a tedy rychlejší a méně bolestivou rekonvalescenci. U mladých a aktivních pacientů je vhodná metoda, při které je nahrazen pouze povrch kyčelního kloubu.