Dával při tom personálu cenné rady, jak mohou vyšetření pacientům zpříjemnit. Sám totiž v březnu musel podstoupit vyšetření zad na podobném pracovišti, takže se mohl podělit o své čerstvé autentické zážitky.

„Magnetická rezonance je dnes už standart, pokud chcete zajistit korektní diagnostiku. Sám jsem před třemi týdny na jedné magnetické rezonanci byl, protože se mi sekly záda. Tak bych chtěl požádat, abyste pacientům u toho vyšetření něco pouštěli do sluchátek. V tom hluku by bylo lepší poslouchat nějakou hudbu, ať se tam dá ta téměř hodina nějak vydržet, tak o tom popřemýšlejte,“ obrátil se hejtman k personálu radiologického oddělení .

Nová magnetická rezonance v krnovské nemocnici je již v plném provozu. Jednou z prvních vyšetřených pacientek byla paní Tereza Kopcová.Zdroj: SZZ Krnov

Ředitel krnovské nemocnice a senátor Ladislav Václavec (ANO) hejtmanovi Vodnrákovi prozradil, že obsluha magnetické rezonance se dokáže na dálku spojit s pracovištěm magnetické rezonance, kde podstoupil vyšetření, takže by nebyl problém jeho záda během chvilky zobrazit na monitoru.

„Technicky to možné je, ale já bych to nedoporučoval vzhledem k tomu, že je nutné ctít lékařské tajemství. Dnes je zde řada hostů, fotografů i kamer,“ upozornil Václavec Vondráka. „Zdraví hejtmana je věcí veřejnou, já s tím nemám problém,“ ujistil hejtman krnovské zdravotníky.

Okres Bruntál byl téměř poslední region v České republice, kde ještě pacienti neměli k dispozici magnetickou rezonanci. Na důležité diagnostické vyšetření museli čekat až 4 měsíce a cestovat za ním z Krnovska a z Bruntálska do Ostravy nebo do Olomouce.

Krnovská nemocnice usilovala o magnetickou rezonanci deset let. Budování přístavby pro magnetickou rezonanci zvládli stavbaři za pár měsíců.Zdroj: SZZ Krnov
Krnovská nemocnice usilovala o magnetickou rezonanci deset let. Budování přístavby pro magnetickou rezonanci zvládli stavbaři za pár měsíců.

K TÉMATU

Současný hejtman Ivo Vondrák ani jeho předchůdce Jaroslav Palas si nenechali ujít slavnostní zahájení provozu magnetické rezonance v krnovské nemocnici.

„Magnetickou rezonanci a přístavbu jsme se rozhodli profinancovat v plné výši zejména kvůli pacientům zdejšího regionu. Bylo nedůstojné, že museli tak dlouho čekat na dnes běžné vyšetření. A jsme rádi, že jsme tímto krokem přispěli k dalšímu zkvalitnění zdravotní péče v severozápadní části našeho kraje,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Přístroj byl pořízen na základě veřejné soutěže za 32 milionů korun včetně DPH. Výstavba nového objektu začala na podzim a vyšla na 26,5 milionů korun. Vedení nemocnice nenechalo nic náhodě a již loni zajistilo dva kvalifikované lékaře a dva radiologické asistenty, kteří budou magnetickou rezonanci obsluhovat. Přístroj denně vyšetří až 24 pacientů z regionu. Zprovozněním magnetické rezonance v Krnově se uvolní ruce opavským kolegům ve Slezské nemocnici.

Mince, které tvoří takzvaný krnovský poklad byly poprvé vystaveny v roce 2014.
Z krnovského pokladu část mincí zmizela