První česko-německý týden se v Krnově odehrál před 21 lety. Pak se před šesti lety přidali i němečtí rodáci z polského pohraničí a zrodil se česko-německo-polský týden.

Na tradiční setkání od 6. do 12. září zavítají rodáci s rodinnými příslušníky a přáteli, aby během pobytu na Krnovsku navštívili místa, s nimiž je pojí rodinná historie a která jsou pro ně významná jako kraj dětství a původní vlast. Setkají se jak se současnými obyvateli, tak i spolu navzájem, protože žijí na různých místech v Německu.

Zahájení: bohoslužba

Program zahájí nedělní bohoslužba v kostele minoritů, kterou doprovodí Vysokoškolský akademický sbor Žitava/Zhořelec.

„Následovat bude prohlídka Krnova, zakončená na Cvilíně. V pondělí účastníky přijme na radnici starostka města a všichni společně se zúčastní slavnostního odhalení pamětního kamene Hansi Kudlichovi ve Smetanových sadech. Den zakončí prohlídka linhartovského zámku," uvádí Tomáš Kolárik z kanceláře tajemníka.

V úterý rodáci zavítají do Hlubčic a pak do Moravské Třebové.

Setkání se studenty v synagoze

Místem čtvrtečního setkání se stane synagoga v Krnově. Dopoledne zde proběhnou prezentace studentských prací v německém jazyce na téma Významná výročí a přednáška člena sdružení Krnovská synagoga Pavla Kuči s názvem Krnovští Židé v Izraeli, která bude také v němčině.

„Naši krajané, kteří byli po válce vyhnáni z Krnovska do Německa, spolupracují s naším občanským sdružením už řadu let, protože si dobře uvědomují historickou spoluzodpovědnost generace svých rodičů za vyvraždění většiny sudetských Židů. Byli byste překvapeni, kolik češství v sobě tito Izraelci nosí, stejně jako kolik češství můžete vidět na Sudetoněmeckých dnech v Bavorsku.

Myslím si, že bychom si měli vyprávět své příběhy a navzájem si naslouchat. Vzájemně se pochopit nám umožní žít spolu v míru. Ať už jste Čech, sudetský Němec, Žid nebo třeba homosexuál," uvedl ze svých zkušeností Pavel Kuča.

Po výletu na Praděd páteční program vyvrcholí v Městském divadle v Krnově, kde se v 19 hodin uskuteční koncert žáků Gymnázia Krnov a partnerské školy Ugustinerschule Friedberg.

A hudba naplní i sobotní odpoledne v kostele svatého Michaela archanděla v Hrozové bude znít od 16 hodin závěrečný koncert letošního česko-německo-polského týdne, v němž vystoupí Hudební sdružení Krnov. Nebude chybět ukázka obnovené tradice paličkování na Osoblažsku.

Začalo to srazem

Spolupráce Krnova s německými rodáky měla svůj počátek v roce 1995, kdy se konaly oslavy 120. výročí založení Vyšší státní reálky v Krnově. „Na oslavy byli poprvé oficiálně do Krnova pozváni jak předváleční absolventi tehdejšího německého gymnázia, žijící nyní v Německu a Rakousku, organizovaní ve spolku Heimatkreis Jägerndorf pod vedením Kurta Schmidta, tak absolventi židovského původu žijící v Anglii, USA a Izraeli.

Pro mnohé z nich to bylo vskutku historické setkání. Židé, Němci a Rakušané společně s Čechy poprvé po padesáti letech společně slavili v míru a pokoji. Evropský akcent oslav tehdy ocenila také Kancelář prezidenta republiky.

Gymnaziální oslavy se následně staly podnětem pro konání pravidelných česko-německých dnů v Krnově, do nichž se postupně zapojilo město Krnov a další kulturní a společenské organizace, včetně polských sousedů v Hlubčicích," uzavírá bývalá profesorka krnovského gymnázia Ludmila Čajanová, která stála u zrodu ceněné tradice.