Na pracovních stolech Fóra Zdravého města zaměřených na školství, kulturu, bezpečnost, sociální oblast, životní prostředí, dopravu nebo mládež se shromažďovaly poněkud nesourodé náměty.

Některé problémy jako archaické webové stránky města nebo úprava zeleně vedle pizzerie na Družstevní ulici jsou plně v kompetenci města, zatímco například lék na rostoucí nezaměstnanost nezná nikdo v Evropě.

Občané si postěžovali, že chybí koncepce rozvoje Cvilína, krnovské divadlo, stadion, koupaliště, bazén i sokolovna nutně potřebují opravit, stále je co zlepšovat na třídění odpadu i na chovu psů, u atletického stadionu i na dalších místech jsou nebezpečné křižovatky, pouze jediná krnovská škola je bezbariérová, vyučuje se plno oborů, které nenajdou uplatnění v praxi, městská kavárna je věčně zavřená, všude je plno brownfieldů, které čekají na revitalizaci, počet obyvatel rapidně klesá a při rekordní nezaměstnanosti se zvyšuje podíl Krnovanů, kteří musí daleko dojíždět za prací. To je jen letmý výčet problémů, které se sešly na jednotlivých pracovních stolech.

Jak se daří pracovat s deseti nejpalčivějšími problémy, které občané definovali loni, popsala krnovská místostarostka Renata Ramazanová.

„Loni se v žebříčku deseti zásadních problémů Krnova objevil například hazard, zastaralé koupaliště a lázně, protipovodňová ochrana a obchvat. Tématem hazardu se zabývala pracovní skupina, která předá svá doporučení zastupitelstvu.

Stejně tak se zastupitelé seznámí se studií na modernizaci lázní, která by měla dostat přednost před koupalištěm, protože to bývá vzhledem ke klimatickým podmínkám využíváno maximálně jeden měsíc v roce," popsala krnovská místostarostka Renata Ramazanová, k jakému pokroku došlo u problémů, které občané definovali loni. Jak to vypadá s protipovodňovou ochranou Krnovska, o tom budou dnes hovořit pracovníci Povodí Odry na své konferenci.

Obchvat Krnova

S obchvatem Krnova to stále vypadá jak na houpačce: pravidelně se střídá očekávání a zklamání. Dokud byl ministrem dopravy Zbyněk Stanjura z Opavy, vypadalo to, že stát každou chvíli na obchvat Krnova vypíše tendr.

„Bohužel padla vláda, takže obchvat je zase v nedohlednu. Město se zavázalo, že vykoupí dům u Řempa, ale víc už pro to opravdu udělat nemůžeme. Teď je na řadě stát! Dobrou zprávou je, že stát uvolní aspoň 15 milionů na dokončení geologického průzkumu a různých inženýrských prací, které jsou nutné pro zpracování zadávací dokumentace.

Vzhledem k odhadované ceně obchvatu je to málo peněz, ale jsou určené na kroky, které bezprostředně předchází samotné stavbě obchvatu, takže jsem optimista," dodala k obchvatu Ramazanová.

Sociální problémy

Každý ze stolů vyslal svého zástupce, aby všechny seznámil s tím, jaké problémy se nashromáždily.

„Zlidštění pravidel města vůči hříšníkům, rozuměj dlužníkům. Jde o to, že příliš přísná pravidla, například že dlužník nemůže zažádat o městský byt, zhoršují problém bezdomovectví. Město by různými formami prevence mělo pomáhat občanům ohroženým ztrátou bydlení a současně zabránit vzniku dalších vyloučených lokalit.

Problémem se do budoucna může stát například lokalita na adrese Albrechtická 156," představil František Fojtík náměty, které se sešly u stolu s tématem sociálních služeb.

Je stovka občanů dost?

Do fóra zdravého města se zapojil také zahradní architekt Petr Ondruška, kterého zarazila poměrně malá účast občanů. Sál se sice obstojně zaplnil, ale vzhledem k závažnosti projednávaných témat a ojedinělosti takové akce byla přibližně stovka aktivních občanů opravdu málo.

„V propagaci to jistě není. Kdo chtěl, ten věděl a mohl se rozhodnout, zda důvěřuje tomuto způsobu zapojení veřejnosti. Nechci snižovat práci všech, kdo společné Fórum připravili. Ještě je v nás mnoho nevyřešených „drobností". Špatně odklízený sníh, přeplněné popelnice, chybějící místo na parkování, rozbitá houpačka. A také je v nás ještě malá důvěra v to, že nám občanům někdo skutečně naslouchá.

Ano, samozřejmě, jistě, vše řešíme, děkujeme. Jistě také znáte ty profesionální odpovědi, kdy je vám hned jasné, že je to jen naučená fráze. Ale díky i za ni," komentoval Ondruška své pocity z jednání Fóra Zdravého města.