Pokud se lidem na Krnovsku špatně dýchá, hned si mohou snadno ověřit, zda je to jen subjektivní pocit nebo skutečně došlo se zhoršila kvalita ovzduší.

Už loni se pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Krnově rozhodli v případě smogové situace informovat občany o vývoji situace na webu města a také vyrozumět ředitele základních a mateřských škol, domovy pro seniory a podobná zařízení ve městě, jak by měli upravit svůj program a omezit možná zdravotní rizika spojená s pobytem venku.

„Aktuálně informujeme občany, že už v úterý 20. došlo k dvojnásobnému překročení koncentrace polétavého prachu na stanici v Opavě-Kateřinkách a ani během středy 21. listopadu vzhledem ke stávající meteorologické situaci nedojde k významnějšímu zlepšení celkové imisní situace. Udáváme čtyřiadvacetihodinové hodnoty koncentrací prašného aerosolu a srovnání s hodnotou imisního limitu, který je padesát mikrogramů na metr krychlový," popsala model smogového zpravodajství mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Při těchto hodnotách se už osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučuje omezit pobyt venku. Dospělým osobám bez zdravotních potíží se doporučuje omezit pod širým nebem zvýšenou fyzickou zátěž, která je spojená se zvýšenou frekvencí dýchání.

Omezte spalování!

Na základě nepříznivých rozptylových podmínek se město Krnov rovněž obrátilo na občany s výzvou, aby pomohli minimalizovat množství škodlivin vypouštěných do ovzduší.

„Žádáme spoluobčany, kteří žijí a podnikají v Krnově, aby v těchto dnech omezili množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Vyzýváme je, aby omezili spalování pevných paliv i používání krbových topenišť a neplánovali si práce s chemickými látkami jako jsou barvy a rozpouštědla nebo s práce spojené s nadměrnou prašností. Rovněž žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť také emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek," doplnila Dita Círová.

Měří se až v Opavě

Odbor životního prostředí se rozhodl zajistit lepší informovanost občanů na základě dotazů rodičů, zda se také na Krnovsku může vyvíjet smogová situace podle podobného scénáře, jaký známe z průmyslových aglomerací Ostravska.

„Ne každý má čas sledovat informace o aktuálním stavu ovzduší prostřednictvím Českého hydrometeorologického ústavu a pokud už sleduje tyto stránky, nemusí se v údajích orientovat. V Krnově nemáme vlastní měřicí stanici, takže množství škodlivin v ovzduší musíme odvozovat z údajů naměřených v Opavě a z momentálních povětrnostních podmínek. A to i s rizikem, že ráno vydáme varování a třeba už v deset hodin dopoledne začne foukat vítr a situace se zcela změní," vysvětlila Jana Vágnerová z odboru životního prostředí jak překročené hodnoty škodlivin naměřené v Opavě souvisí s varováním na Krnovsku.

Jaké je ovzduší v Krnově?

Před dvěma lety probíhalo celoroční měření čistoty ovzduší přímo v Krnově.

Výsledky měření představila v krnovské knihovně Blanka Krejčí z oddělení ochrany čistoty ovzduší ostravské pobočky hydrometeorologického ústavu. „V Krnově docházelo k překročení denního imisního limitu výhradně v chladných zimních měsících. V některé dny to bylo dokonce dvojnásobné nebo trojnásobné překročení," shrnula Krejčí hodnoty naměřené v Krnově.

Jako možné původce sice připustila vliv těžkého průmyslu na Ostravsku a v polském pohraničí, ale vzhledem k výhradně zimnímu překročení limitů je pravděpodobné, že největšími znečišťovateli ovzduší jsou samotní občané Krnova. Hustá zástavba s převahou lokálních topení, otěr z pneumatik projíždějících aut a rozvířený prach z vozovek, to vše se podepíše na kvalitě vzduchu. Krnovany může těšit, že aspoň těžké kovy mají pod přípustnou hranici, takže nemusí dýchat téměř žádné olovo, nikl, arzen nebo kadmium. Podobné měření financované krajem probíhalo kromě Krnova také v Heřmanovicích, kde má negativní vliv především hustota dopravy.