V krnovských teplárnách Veolia Energie ČR dnes spalováním biomasy vyrábí teplo a elektřinu. Už brzy tuto technologii doplní další zařízení na výrobu vodíku pro využití v dopravě. Vlaková souprava Coradia iLint je prvním vodíkovým vlakem na světě.

Vodíkový vlak se přijede představit také do Krnova. Zastaví ve stanici Krnov Hlavní nádraží 19. května ve 14.10 hodin u 1. nástupiště. Do Česka vodíkový vlak přivezla společnost Alstom, aby výhody využití vodíku představila dopravcům i široké veřejnosti.

Vodík z obnovitelných zdrojů

Výroba vodíku v krnovských a frýdecko-místeckých teplárnách je pilotní projekt Veolie Energie a Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. V obou teplárnách by se mohlo vyrábět na 900 tun vodíku ročně.

Ulice Partyzánů v Krnově 17.5.2022.
Ulici Partyzánů v Krnově ničí kamiony, opraví ji a bude silnicí 1. třídy

„Pro představu, to by mohlo vystačit například v autobusové dopravě pro 100 autobusů, které ujedou každý 90.000 kilometrů,“ informovala za Veolii Jana Dronská.

Takzvaný zelený vodík se vyrábí štěpením vody v elektrolyzérech za pomoci elektřiny generované z čistých obnovitelných zdrojů. Veolia chce první elektrolyzér začít naplno provozovat od roku 2024. Pokud se v Krnově průkopnický experiment osvědčí, Veolia plánuje doplnit výrobu vodíku také v dalších svých teplárnách. Zvyšování kapacit na výrobu vodíku závisí hlavně na požadavcích zákazníků a na situaci na trhu s energiemi.

František Kuba
Poznámka Fidela Kuby: Kůrovec je za námi

„Chceme s Veolií spolupracovat jak v obecnější rovině, například na aktivitách v rámci Národního centra pro energetiku nebo na rozvoji společných aktivit výzkumu a vývoje v oblasti vodíkové ekonomiky, ale i na konkrétních projektech, kde budeme mít možnost ověření vědeckých výsledků v praxi,“ upřesnil prorektor VŠB-TUO Igor Ivan jek funguje spolupráce vědy s průmyslem a energetikou.

Prohlídka vlaku a projížďka zdarma

První vodíkový vlak pro osobní dopravu na světě je dosud jediný, který byl již uveden do běžného provozu. Ve čtvrtek 19. května se ukáže nejen v Krnově, ale také v Olomouci, Bruntálu, Opavě a Ostravě.

V rámci Railshow si mohou zájemci vodíkový vlak Coradia iLint nejen prohlédnout, ale také se jím projet. Vodíkový vlak se postupně objeví v desítkách měst v různých regionech České republiky. Jízdy budou zdarma, ale kvůli kapacitě a velkému zájmu je nutné si místo ve vlaku rezervovat.

Mobilní plnící stanice

Vlaky na vodík jsou podle odborníků jednou z možností jak nahradit dieselové lokomotivy zejména na regionálních tratích, kde se nepočítá s elektrifikací. Mají nulové emise a nízkou hlučnost. Propagační akci pořádá výrobce vlaku, společnost Alstom, ve spolupráci s Českými dráhami.

Ilustrační snímek.
Chemická látka poranila pracovníky třídírny odpadů v Bruntále, jsou v nemocnici

Vodíkové vlaky by mohly začít jezdit po české železnici zhruba za pět let. Klíčové pro jejich širší využití jsou zejména změny legislativy a rozvoj infrastruktury, protože dnešní železnici chybí například plnicí stanice. Vodík pro dopravu Coradia iLint dodává společnost Air Products, která pro prezentaci vlaku v Česku vyčlenila mobilní vodíkovou čerpací stanici.

Emise? Obyčejná voda

Pořizovací náklady vodíkových vlaků by se neměly příliš lišit od současných vlaků s elektrickým pohonem. Ceny samotného vodíku jsou dnes už srovnatelné s naftou. Lze očekávat, že při masivnějším využití vodíku v budoucnu budou klesat.

Výlet na Praděd je navzdory chumelenici příjemný zážitek, 26. února 2022.
Dostat se na Praděd? Připravte se na peklo, jediná cesta tam se bude opravovat

Vodíkové vlaky od Alstomu jezdí od roku 2018 v několika evropských zemích. Jsou poháněny vodíkovým palivovým článkem, který vyrábí z vodíku elektrickou energii pro trakci. Jedinými emisemi, které podle Alstomu vlak vytváří, jsou pára a kondenzovaná voda.

V Česku bude vodíkový vlak jezdit do 25. května. S nasazením vodíku počítají i České dráhy také v Národním akčním plánu čisté mobility, který schválila Babišova vláda.

Program vodíkového vlaku Coradia iLint v České republice

18. 5. Česká Třebová; předváděcí jízda do Lanškrouna

19. 5. Olomouc; předváděcí jízda do Bruntálu a Krnova

19. 5. Krnov; předváděcí jízda do stanice Opava-Východ a Ostravy-Svinova

22. 5. Jihlava; předváděcí jízda do Horní Cerekve, Pelhřimova, Tábora a Českých Budějovic

22. 5. České Budějovice; předváděcí jízda do Polné na Šumavě

23. 5. Zkušební centrum VUZ Velim

24. 5. Hradec Králové; předváděcí jízda do Jičína, Turnova a Liberce

24. 5. Liberec; předváděcí jízda do Mimoně a České Lípy

25. 5. Česká Lípa; předváděcí jízda do Jedlové, Benešova nad Ploučnicí a Děčína hl.n.