Tato malá farma v zakarpatské oblasti Ukrajiny vznikla minulý rok a je částečně financována z Tříkrálové sbírky Charity ČR. Pracovníci tam pěstují zeleninu a chovají ovce pro potřeby Domova pokojného stáří v Usť Čorne, který poskytuje ubytování a péči osmnácti seniorům.

„Ve fóliovníku letos poprvé pěstovali okurky, rajčata, baklažány, papriky, fazole. Úroda byla určená pro kuchyň domova seniorů Naděje v Usť Čorne, a to jak pro okamžitou spotřebu, tak i po sterilizaci na spotřebu v zimě. Čerstvá zelenina byla také využita pro potřeby místní charity v Tjačivu, která pomáhá se zajištěním jídla pro lidi trpící chudobou," uvedla ředitelka Charity Krnov Monika Dudová.

Letos byl na farmě zahájen i chov dvaceti ovcí. „Místní pracovníci charity chtějí do budoucna zkvalitnit fóliovník, aby mohli pěstovat více zeleniny, a také mají záměr chovat větší množství ovcí na výrobu ovčího sýra a vlny, potřebují si pořídit zahradní nářadí, menší traktorek a čerpadlo na vodu do studny, aby nemuseli nosit vodu v kýblech od sousedů či z potoka.

Protože koupit si všechno potřebné není v jejich silách, rozhodli jsme se v součinnosti s městem Krnov vyhlásit sbírku," řekla Monika Dudová.

Sbírka potrvá do 23. října. Organizátoři prosí dárce o věci jako lopaty, hrábě, rýče, motyky, hygienické pomůcky, jar, prášky na praní, rukavice a podobně. Sběrné místo je v budově Charity Krnov na Hlubčické ulici.