Celkem pět cyklistických overalů pro jízdu i v chladnějším počasí a dvě navigace věnovalo krnovskému oddělení republikové policie město Krnov. „Chtěli bychom poděkovat za výbornou spolupráci a také za pomoc při loňském tornádu," řekla při slavnostním předávání darů krnovská starostka Alena Krušinová.

Kola policii věnovalo město již před dvěma lety a muži i ženy zákona si je nemohou vynachválit. „Jízdní kola jsou pro policejní službu velkým přínosem po praktické i taktické stránce. Jejich uplatnění je široké. Kromě dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na cyklostezkách a komunikacích, kam se s vozem nedostanete, je jízda na kole tichá a tímto efektivnější například při kontrolách zahrádkářských kolonií," sdělila Pavla Welnová, mluvčí republikové policie.

Navigace nebudou sloužit pouze cyklo hlídkám, ale při plnění svých úkolů je budou moci využívat i motorizované hlídky.

„Z našeho centra v Ostravě dostaneme informaci o místě výjezdu v souřadnicích a bez navigace může být nalezení konkrétního místa, například konkrétní chatky v zahrádkářské kolonii trochu komplikovanější. S navigacemi tento problém odpadá," vysvětlil vedoucí krnovského obvodu Jaroslav Obr, který si dary společně s velitelem územního odboru Bruntál Jaromírem Tkadlečkem na krnovské radnici převzal.

Dary, ať už finanční či věcné, věnují policii i další města a vesnice. V loňském roce obdrželi policisté v okrese Bruntál například příspěvky na benzín ve výši více než dvou set tisíc korun.

Jan Pirkl