Díky vstupu České republiky do Evropské unie celníci už dávno zmizeli z krnovské celnice na hraničním přechodu. Dnes lze například celní záležitosti kolem daní z minerálních olejů, alkoholu a tabáku stále ještě vyřizovat na Celním úřadě v Krnově. Bohužel zde úřad nejspíš zůstane jen do konce roku.

Celníci dosud v Krnově sídlí poblíž náměstí v jednom z historických měšťanských domů na Hobzíkově ulici naproti Prioru. Klienti na této adrese mohou doručit korespondenci přes podatelnu, řešit hotovostní platby přes pokladnu nebo si vyřídit různá potvrzení, která celní úřad vystavuje občanům i firmám. Po Novém roce nejspíš lidé z Krnovska už budou muset za celníky cestovat do Opavy.

Důvodem, proč tato zavedená praxe po mnoha letech v Krnově končí, je rozsáhlá reforma zakotvená v novém zákonu o Celní správě. Tvůrci tohoto zákona vychází z analýzy, která detailně zmapovala činnost celních orgánů a vytížení jednotlivých regionálních pracovišť. Výsledkem je úplně nové organizační uspořádání, protože stávající třístupňový systém řízení se ukázal jako zastaralý a nevyhovující současným podmínkám. Podle analýzy současný model celní správě především neumožňuje pružně reagovat na situaci v jednotlivých regionech a například podle potřeby vytvářet či rušit pracoviště, aby tak efektivně korigovala náklady na svou činnost.

Proto podle zákona bude od nového roku Celní správa organizována jen dvoustupňově, což je model, který celníkům doporučila zavést studie zpracovaná externím dodavatelem. Nová organizační struktura celní správy, která počítá se zavedením změn od 1. ledna 2013, je postavena na modelu Generálního ředitelství cel a pod ním 14 krajských celních úřadů. Součástí většiny krajských celních úřadů budou sice i nadále územní pracoviště, ale asi jich bude méně. Jejich počet, umístění a náplň práce závazně stanoví až vyhláška ministra financí České republiky. Vyhláška sice ještě není schválená, ale zdá se, že Ministerstvo financí už s Celním úřadem v Krnově v příštím roce nepočítá.

„Reorganizace celní správy je koncipována tak, aby měla minimální dopad na běžnou populaci. Chtěla bych zdůraznit, že počet a umístění územních pracovišť teprve závazně stanoví vyhláška ministerstva financí České republiky, která je v současné době v legislativním procesu.

Faktem je, že v návrhu vyhlášky územní pracoviště Krnov není," uvedla tisková mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická. „Pokud pracoviště v Krnově zanikne, všichni celníci a zaměstnanci budou umístěni v rámci Celního ředitelství Ostrava. Pro občany bude nejbližším pracovištěm pro projednávání celních záležitostí nejspíš Opava, která je navrhnuta ve vyhlášce," uzavřela Pavla Zdobnická.